Transnistria şi Găgăuzia

VICEMINISTRUL RUS DE EXTERNE A DISCUTAT CU LIDERUL DE LA TIRASPOL DESPRE REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

29 ianuarie, 2020

Situaţia și perspectivele procesului de negocieri, precum și rezultatele reuniunii de la Bratislava în formatul „5+2” și ale Conferinței OSCE din Bavaria au fost discutate marți la întrevederea de la Moscova a vicepremierul rus de Externe, Andrei Rudenko, cu președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al Rusiei, „părțile au constatat tergiversarea punerii în aplicare a acordurilor încheiate anterior (între Chișinău și Tiraspol - „I.”) și au reiterat necesitatea de a continua lucrul asupra problemelor nerezolvate care se menţin între malurile Nistrului, exprimându-și disponibilitatea de a intensifica activitatea pentru pregătirea convocării următoarei reuniuni „5+2”, cu contribuţia Președinției albaneze a OSCE”.

Potrivit serviciului de presă al liderului de la Tiraspol, Krasnoselski a spus că situația în procesul de negocieri s-a înrăutăţit din motiv că autorităţile de la Chișinăul „refuză să-și îndeplinească angajamentele asumate anterior şi fac presiuni asupra RMN”. El „a informat colegii ruși despre încercarea recentă a Republicii Moldova de a limita circulația transportului autor din Transnistria, precum și faptul că Chișinăul continuă să blocheze posibilitatea de a utiliza conturile în băncile moldovenești pentru o serie de întreprinderi transnistrene”.

„Toate aceste acțiuni demonstrează clar că Moldova nu este pregătită să poarte un dialog într-un mod adecvat și constructiv”, consideră șeful regiunii.

De asemenea, interlocutorii „au discutat detaliat oportunitățile pentru dezvoltarea cooperării bilaterale dintre Rusia și Transnistria, au abordat aspecte legate de simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei ruse pentru locutorii Transnistriei și intensificarea cooperării interinstituţionale ruso-transnistrene”.

Totodată, ei „au discutat întreaga gamă de asistență multilaterală oferită Transnistriei de către Rusia pentru a menține stabilitatea social-economică în stânga Nistrului, inclusiv ajutorul oferit veteranilor celui de-al doilea război mondial în ajunul marcării celei de-a 75-a aniversări a Marii Victorii.”

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.29 11:48 Joric
    Clar lucru ei sunt prieteni bun.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.