Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE IGOR DODON A DECLARAT CĂ ELABORAREA STATUTULUI TRANSNISTRIEI ÎN COMPONENŢA MOLDOVEI UNITARE ESTE O SARCINĂ IMPORTANŢĂ ÎN PROCESUL DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI

29 ianuarie, 2020

Preşedintele Igor Dodon a declarat că elaborarea statutului Transnistriei în componenţa Moldovei unitare este o sarcină importanţă în dezvoltarea dialogului pentru reglementarea transnistreană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri, în discursul său ţinut la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„O sarcină importantă în dezvoltarea dialogului privind problema transnistreană este elaborarea parametrilor de bază ai statutului special al Transnistriei în componența statului suveran, independent, unitar și indivizibil Republica Moldova, în limitele frontierelor recunoscute în plan internațional, cu un mecanism adecvat de garantare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a declarat Dodon.

El a reiterat că o circumstanţă importantă în procesul de reglementare trebuie să fie recunoaşterea internaţională a neutralităţii RM.

„Unul dintre factorii-cheie ai impactului pozitiv asupra procesului de reglementare transnistreană este implementarea Strategiei de promovare a recunoașterii internaționale a statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, care, desigur, va contribui la consolidarea securității în această regiune a Europei”, a spus Preşedintele.

În acest context, el a salutat inițiativa Federației Ruse, exprimată în august 2019, de a relua procesul de eliminare a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Referindu-se la reglementarea conflictelor, el a adus drept exemplu soluţionarea problemei găgăuze prin crearea Autonomiei Găgăuze, care funcţionează cu succes în Moldova deja de 25 de ani.

„Republica Moldova este un stat polietnic în care conviețuiesc pașnic peste o sută de etnii. Limba rusă în Moldova are statutul limbii de comunicare interetnică. Grație adoptării în 2017 a Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice în Republica Moldova pentru anii 2017-2027, situația s-a redresat semnificativ în acest domeniu”, a evidenţiat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.