Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE MOLDOVEI ŞI LIDERUL TRANSNISTRIEI AU CONVENIT SĂ SIMPLIFICE DEPLASAREA OAMENILOR PESTE NISTRU

04 iunie, 2020

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, şi liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, au convenit să întreprindă măsuri pentru a simplifica deplasarea oamenilor peste Nistru. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta Dodon a comunicat pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui, miercuri a avut o discuție telefonică cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, care s-a desfăşurat „la iniţiativa reciprocă”.

„În cadrul dialogului, am făcut un schimb de opinii cu privire la procesul de negocieri dintre Chişinău și Tiraspol, am analizat anumite rezultate ale şedinţelor Grupurilor de lucru pentru consolidarea încrederii. Am convenit să continuăm dialogul pentru a identifica soluţii în vederea consolidării încrederii dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menţionat Dodon.

El a comunicat că, „în mod special, au analizat situația creată în Zona de Securitate, în raioanele adiacente râului Nistru, mai cu seamă a celei din satele raionului Dubăsari – Cocieri, Vasilievca, Molovata Nouă, Roghi, satul Copanca din Căuşeni ș.a. Localnicii sunt nevoiți să ajungă pe malul drept al Nistrului doar cu ajutorul bacului plutitor.

„Această stare a lucrurilor este consecinţa unui șir de măsuri întreprinse de structurile transnistrene în lupta cu virusul COVID-19, ceea ce a generat probleme grave pentru locuitorii satelor respective”, a constatat Preşedintele RM.

Potrivit lui, părţile „au fost unanime în opinia privind necesitatea luării, în mod reciproc, a unor măsuri care ar simplifica deplasarea locuitorilor între cele două maluri ale Nistrului”.

„Am reiterat faptul că Chişinăul va depune eforturi pentru a nu admite ca măsurile sau acţiunile întreprinse să afecteze drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană. Împreună cu domnul Krasnoselski am convenit asupra oportunităţii de a efectua acţiuni necesare pentru protecţia oamenilor contra infectării cu coronavirus. Fără îndoială, sănătatea oamenilor este valoarea supremă, însă trebuie să fie acordat sprijin și în soluţionarea problemelor de ordin social-economic”, a declarat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.