Transnistria şi Găgăuzia

ÎN GĂGĂUZIA, DIN CAUZA SECETEI FĂRĂ PRECEDENT, AU PIERIT CULTURILE DE IARNĂ

14 august, 2020
<mt_str50>

În Găgăuzia, 25% din culturile de iarnă au pierit din cauza secetei severe - a declarat vineri șeful departamentului agrar al autonomiei, Andrei Dimitroglo, în cadrul unei reuniuni de urgență a Adunării Populare a Autonomiei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a explicat că 48 de mii de hectare au fost semănate cu cereale din primul grup, din care 12,3 mii de hectare au fost distruse din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Am fost primii din Moldova care au început să sune alarma cu privire la starea culturilor. Am apelat la Ministerul Agriculturii pentru ajutor și am început să documentăm pierderile gospodăriilor la concret. Astăzi putem afirma că satele Beşalma, Cişmichioi, Etulia au suferit foarte mult. Dar recolta minimă de cereale a fost strânsă ", a spus fermierul.

El a menționat că precipitațiile în 2020, care s-au ridicat la 240 mm (într-un număr de așezări de la 70 la 100 mm), cu o rată medie de 440 mm.

„Recolta de grâu a fost de 13 c / ha față de 30 c / ha pe care le așteptam. Toate cifrele de la mijlocul lunii august indică faptul că fermierii sunt în pierdere ", a explicat Dimitroglo.

Purtătorul de cuvânt al serviciului fiscal din Găgăuzia, Vladimir Kîssa, a subliniat că şedinţa de urgență are loc la cererea liderilor agricoli, care au insistat să refuze politizarea situației de secetă.

„Trebuie să stabilim modalitățile de ieșire din criză. Agricultorii au cerut să comunicăm fără politică. Reuniunea ar trebui să fie coerentă și consolidată. Fiecare deputat trebuie să arate loialitate și să trateze problema agriculturii, fără politică”, a spus Kîssa.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.08.17 16:26 Eva
    Asta este o catastrifa!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.