Transnistria şi Găgăuzia

PENTRU A TREIA OARĂ CONSECUTIV, ŞEDINŢA CUC NU A AVUT LOC DIN CAUZA DEZACORDURILOR DINTRE CHIȘINĂU ȘI TIRASPOL

23 octombrie, 2020

Şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) din nou nu a avut loc, întrucât delegațiile de la Chișinău și Tiraspol nu au putut ajunge la un acord asupra ordinei de zi.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului politici de reintegrare, delegația Moldovei și-a reiterat propunerea de a pune în discuție problemele acute care persistă în Zona de Securitate, în special încălcările comise de către structurile de forță subordonate Tiraspolului – posturi ilegale „grănicerești”, îngrădirea liberei circulații și chiar sechestrări de persoane.

Potrivit Biroului, acestea „constituie o sfidare deschisă a actelor de bază ale operațiunii de pacificare, iar Comisia este obligată, prin statutul său, să ia atitudine și să elimine aceste ilegalități”.

„Reprezentanții Tiraspolului în CUC au manifestat și de această dată o poziție agresivă, provocatoare și totalmente nefondată, au susținut că asemenea evenimente, chiar dacă se întâmplă în Zona de Securitate, nu ar fi de competența Comisiei și au refuzat aprobarea ordinii de zi”, menționează Biroul politici de reintegrare.

Delegația transnistreană este de părere că aceste probleme nu țin de competența CUC și „și-a exprimat din nou regretul pentru încercările Chișinăului de a politiza activitatea Comisiei”.

Șeful delegaţiei transnistrene la CUC, Oleg Belyakov, a amintit că „anterior au fost înregistrate peste 20 de fapte de răpire a cetățenilor transnistreni de către forțele de securitate moldovenești, dar reprezentanții R. Moldova au refuzat să discute aceste incidente în cadrul ședinței CUC”.

După câteva ore de dezbateri, delegația Federației Ruse a propus amânarea ședinței și efectuarea unor consultări suplimentare asupra subiectelor din proiectul ordinii de zi.

În cadrul aceleiași reuniuni, delegația R. Moldova a remis o adresare, prin care solicită celorlalți membri ai Comisiei să faciliteze la 1 noiembrie curent deplasarea funcționarilor electorali ai secțiilor de votare cu urnele mobile către două centre de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități, amplasate în satul Cocieri și, respectiv, către instituțiile penitenciare nr.8 și nr.12 ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, dislocate în Bender.

Biroul a menționat că în condițiile pandemiei de COVID-19, la desfășurarea procedurii de votare vor fi asigurate măsurile antiepidemiologice stabilite de autorități.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.