Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA A ÎNDEMNAT AUTORITĂȚILE MOLDOVENEȘTI SĂ NU ÎMPIEDICE LOCUITORII REGIUNII SĂ PARTICIPE LA ALEGERILE DIN 29 NOIEMBRIE

26 noiembrie, 2020

Ministerul de Externe al Transnistriei s-a adresat către oficiul reprezentantului pentru afaceri politice din Moldova cu un apel „de a asigura respectarea drepturilor electorale ale cetățenilor regiunii în ziua unică de votare din 29 noiembrie”, dar nu a primit încă un răspuns oficial.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un comentariu în acest sens, Ministerul de Externe de la Tiraspol a calificat o asemenea reacție ca fiind „specifică”.

În opinia Ministerului, tăcerea de la Chișinău „amenință perspectivele implementării principiului votului universal și egal, consacrat în Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, Declarația universală a drepturilor omului și alte documente internaționale”.

Tiraspol a reamintit că „în ajunul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, partea moldovenească s-a adresat de două ori către Transnistria cu cereri similare, inclusiv asigurarea livrării urnelor mobile și în ambele cazuri partea transnistreană i-a venit în întâmpinare”.

În comentariu Ministerul de Externe de la Tiraspol îndeamnă partenerii internaționali să „acorde atenție situației alarmante și să ofere asistență pentru prevenirea provocărilor în ziua alegerilor, precum și solicită autorităților moldovene să nu interfereze în respectarea dreptului fundamental al cetățenilor transnistreni de a alege și de a fi aleși”.

Pentru a exclude „interpretările nepotrivite”, autoritățile de la Tiraspol au recomandat ca reprezentanții Chișinăului „să citească cu atenție conținutul Acordului dintre Consiliul Suprem al Transnistriei și Parlamentul Moldovei, semnat în martie 2000”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.11.27 09:31 David
    Nu cred ca cineva vine special pentru votare...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.