Transnistria şi Găgăuzia

PRIM-MINISTRU INTERIMAR A DISCUTAT LA VIENA DESPRE SOLUȚIONAREA CONFLICTULUI TRANSNISTRIAN

29 aprilie, 2021

Premierul interimar, ministrul afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi a discutat la Viena despre soluționarea conflictului transnistrean. Potrivit INFOTAG, acesta a fost subiectul principal al întâlnirii de miercuri cu secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, precum și cu reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE în procesul de soluționare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting.

Ciocoi a salutat disponibilitatea secretarului general Helga Schmid de a sprijini eforturile în găsirea soluție cuprinzătoare și viabile al problemei transnistrene și a exprimat încrederea că „relațiile de cooperare dintre Moldova și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa vor continua și se vor dezvolta în mod pragmatic pentru stimularea dialogului în negocierile politice”.

„Șeful ministerului de externe a evidențiat atenția acordată de Chișinău procesului de retragere a trupelor și munițiilor străine din țară și a subliniat importanța sprijinului și asistenței din partea OSCE pentru a asigura transparența acestui proces. Oficialii au examinat alte evenimente incluse în agenda cooperării Moldovei cu această organizație, cum ar fi libertatea presei, respectarea drepturilor omului, promovarea unei societăți incluzive și tolerante”, este menţionat în comunicat.

În timpul negocierilor cu Thomas Mayr-Harting, diplomații au luat în considerare prioritățile soluționării pentru 2020, „concentrându-se pe aspectele legate de protecția drepturilor omului și libertatea de mișcare între cele două maluri ale Nistrului”.

„Interlocutorii au vorbit, de asemenea, despre starea actuală a procesului de negociere privind soluționarea conflictului transnistrean, precum și pașii care trebuie să fie luați în această direcție în perioada următoare. Oficialii și-au reafirmat interesul de a susține în continuare eforturile de a găsi o soluție politică durabilă a conflictului transnistrean bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul hotarelor recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană”, a comunicat MAEIE.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2021.04.29 11:59 Ionut
    Dl Ciocoi este bravo!
  2. 2021.04.29 12:18 Zosim
    Dl Aureliu stie cum sa prezinta tara frumos.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.