Transnistria şi Găgăuzia

ISW: TRANSNISTRIA AR PUTEA ORGANIZA UN REFERENDUM PENTRU A SUSȚINE OPERAȚIUNEA HIBRIDĂ A RUSIEI ÎMPOTRIVA MOLDOVEI

23 februarie, 2024

Transnistria ar putea organiza un referendum privind aderarea la Federația Rusă pentru a susține operațiunea hibridă a Rusiei împotriva Moldovei. Portivit "INFOTAG", aceasta este opinia experților Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).

Aceștia au lansat un avertisment că "acest lucru s-ar putea întâmpla la congresul deputaților de toate nivelurile, convocat pentru 28 februarie la Tiraspol".

"Pretextul pentru o astfel de convocare ar putea fi presupusa necesitate de a proteja cetățenii și "compatrioții" ruși din Transnistria de amenințările din partea Republicii Moldova sau a NATO, sau ambele. Președintele Federației Ruse Vladimir Putin ar putea, cel mai periculos, să anunțe anexarea Transnistriei de către Rusia în timpul discursului său programat în fața Adunării Federale a Rusiei pe 29 februarie, deși acest lucru pare puțin probabil. Cel mai probabil, el va saluta orice acțiune a congresului și își va exprima gândurile sale cu privire la această situație", se arată în analiza ISW.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) este sceptică în legătură cu zvonurile potrivit cărora autoritățile transnistrene vor cere din nou Moscovei să includă regiunea în Rusia.

"Conform datelor noastre, informația potrivit căreia "autoritățile" transnistrene ar urma să ceară Federației Ruse să includă regiunea în componența sa la 28 februarie nu este confirmată în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andriy Iusov.

După cum a relatat anterior INFOTAG, Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova "monitorizează îndeaproape situația", dar deocamdată nu vede niciun motiv să creadă că "situația din regiune s-ar putea înrăutăți". "Cu toate acestea, suntem convinși că Tiraspolul este conștient de consecințele care ar putea urma în cazul unor pași pripit", a declarat Biroul într-un comentariu.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2024.02.23 18:23 Ivan
    Spun sincer. nu cres in asa ceva.
  2. 2024.02.23 18:28 Stanislav
    Tot asa nimeni nu a crezut ca poate se intimpla asa ceva ce santimplat 24 Februarie in 2022.
  3. 2024.02.23 18:30 Liza
    Noi nu vrem asa ceva in Transnistria noastra.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.