Transnistria şi Găgăuzia

SOLUȚIONAREA PAȘNICĂ A CONFLICTULUI DIN TRANSNISTRIA ESTE SINGURA VARIANTĂ POSIBILĂ PENTRU MOLDOVA

12 aprilie, 2024

Moldova dorește soluționarea pașnică a conflictului din Transnistria pentru a reîntegra țara, - a declarat vineri vicepremierul și ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.

Conform INFOTAG, la o conferință de presă comună la Chișinău cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe, europenilor și comercialilor din Malta, Ian Borg, șeful diplomației moldovenești și-a exprimat recunoștința față de sprijinul pe care OSCE-ul îl acordă Moldovei în procesul de negociere de-a lungul anilor.

„Sunt bucuros că în această perioadă dificilă pentru Moldova și întregul regiune, putem discuta probleme legate de stabilitatea și securitatea regională”, a remarcat ministrul.

Borg și-a reafirmat susținerea fermă și neclintită a Republicii Moldova pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența vecinei sale, Ucraina.

„Datorită resurselor modeste pe care le are Moldova, sprijinim vecinii și prietenii noștri din Ucraina. La începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Moldova a primit peste 1 milion de refugiați ucraineni. În prezent, aproximativ 110.000 de femei și copii din Ucraina se află în țara noastră”, a subliniat Popșoi.

Referindu-se la soluționarea conflictului transnistrean, Mihai Popșoi a declarat că „soluționarea pașnică este singura opțiune pe care o vede Moldova”.

Popșoi a exprimat recunoștință pentru sprijinul OSCE-ului în dialogul dintre părți în perioada în care formatul de negociere „5+2” a fost pus pe pauză. Acest lucru se referă în special la sprijinul organizației pentru eforturile autorităților moldovenești de a respecta drepturile și libertățile cetățenilor din stânga Nistrului.

Șeful diplomației moldovene a declarat că Moldova insistă ferm asupra retragerii de către Rusia a munițiilor, armelor și militarii rusi din regiunea transnistreană.

„Îi îndemnăm pe partenerii noștri să creeze condiții pentru accelerarea procesului de retragere”, a concluzionat Popșoi.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.12 13:40 Alex
    Retragerea trupelor rusesti este necesar, rusii obligat se face asta!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.