Transnistria şi Găgăuzia

VICE-PREȘEDINTELE ADUNĂRII POPULARE A GĂGAUZIEI CONSIDERĂ CĂ ILAN ȘOR FOLOSEȘTE AUTONOMIA PENTRU A DEZSTABILIZA SITUAȚIA ÎN MOLDOVA

12 aprilie, 2024

Vice-președintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Alexandr Tarnavski, consideră că oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția din moldova, folosește conducerea autonomiei pentru a răsturna puterea de la Chișinău. Potrivit INFOTAG, Tarnavski a declarat acest lucru vineri la postul de televiziune TV8.

Deputatul a amintit că în timpul alegerilor pentru funcția de bașcan în mai 2023, Ilan Șor a reușit să-și impună candidata, Evgeniea Guțul, în calitate de bașcan al autonomiei.

„Nu vreau să comentez cum au avut loc aceste alegeri. Este foarte trist că au fost organizate în acest fel, iar autoritățile de aplicare a legii nu au putut opri mita alegătorilor. Puterea centrală a lăsat totul să curgă de la sine, iar rezultatele s-au dovedit a fi așa cum sunt”, - a subliniat Tarnavski.

Potrivit lui, Șor s-a opus inițial oricărui fel de colaborare a autonomiei cu autoritățile centrale.

„El vizează divizarea. Se opune oricăror semne de dialog și vizitele reprezentanților conducerii Moldovei în Găgăuzia. A fost întotdeauna așa, dar acest lucru se observă în mod special în ultimul timp. Cu alegerea Evgheniei Guțul ca bașcan al Găgăuziei, care a fost aleasă cu sprijin politic din partea lui Ilan Șor, acesta din urmă a dobândit un anumit activ politic sub formă de autonomie. Acum el folosește acest activ pentru a agrava situația, pentru ca dialogul constructiv între Comrat și Chișinău să nu existe”, - a remarcat Tarnavski.

Acesta a amintit că, împreună cu câțiva alți deputați ai APG, a venit cu inițiativa de a relua activitatea grupului comun de deputați al Parlamentului Moldovei și al Adunării Populare a Găgăuziei.

„Această activitate trebuie să fie reluată, deoarece este singurul mecanism eficient de dialog. Dar bașcanul Evghenia Guțul s-a pronunțat categoric împotrivă, impunând cerințe în formă de ultimatum Chișinăului. Vedem că totul este făcut pentru a împiedica dialogul și normalizarea situației. În același timp, Șor folosește cele mai „sensibile puncte” ale alegătorilor: venituri mici, prețuri, resurse energetice. El face promisiuni populiste pentru a atrage susținători. Obiectivul echipei lui Șor este destabilizarea situației în regiune, precum și răsturnarea autorităților oficiale de la Chișinău”, - a subliniat politicianul găgăuz.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.