Cultură şi sport

SPORTIVUL MOLDOVEAN SERGHEI TARNOVSCHI A FOST LIPSIT DE BRONZ ŞI DESCALIFICAT PENTRU PATRU ANI

02 februarie, 2017

Sportivul moldovean Serghei Tarnovschi a fost lipsit de medalia de bronz şi descalificat pentru patru ani. Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată de comisia antidoping a Federației Internaționale de Kaiac-canoe.

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) al Moldovei şi Federaţia Naţională de Kaiac-canoe au fost informate oficial despre decizia comisiei antidoping a Federaţiei Internaţionale de Kaiac-canoe. Potrivit deciziei, în legătură cu faptul că în sânge a fost depistat un preparat interzis, sunt suspendate rezultatele obţinute din data în care a fost colectată proba pozitivă (08 iulie 2016). Astfel, Tarnovschi este obligat să restituie medalia de bronz la canoe, fiind descalificat pentru patru ani.

Federaţia Naţională de Kaiac-canoe a anunţat că Serghei Tarnovschi se va adresa la Curtea de Arbitraj Sportiv pentru a contesta decizia în termenii stabiliţi prin lege. De acest lucru se va ocupa avocatul său, Paul Green, care a început să apere drepturiel lui Tarnovschi imediat după descalificarea la Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016.

„El are argumente pertinente pentru a avea câștig de cauză. Sportivul Tarnovschi conștientizează că a consumat neintenționat o substană interzisă dintr-un supliment contaminat și că trebuie să fie sancționat respectiv. Codul Mondial Anti-Doping cere în asemenea situație ca sancțiunea să fie corelată cu cazurile altor sportivi care au comis același grad de vinovăție. Astfel, sancțiunea corectă ar trebui să implice o pedeapsă de câteva luni, dar nici într-un caz de 4 ani. În asemenea context, sportivul trebuie să păstreze și medalia olimpică”, a declarat avocatul american.

Din cauza că încă nu exista o decizie finală referitor la Tarnovschi, Guvernul nu îi premiase pe sportivii care au obţinut performanţe remarcabile la Jocurile Olimpice. Abia în ajun a fost luată o hotărâre de guvern privind alocarea a 3,95 mil. lei pentru premierea a patru sportivi, precum şi a antrenorilor şi personalului lor medical.

În legătură cu aceasta a tot fost amânată şi hotărârea privind remunerarea sportivilor. La începutul anului, Ministerul Tineretului şi Sportului a explicat că Guvernul a decis să premieze sportivii printr-o hotărâre de guvern, de aceea ministerul nu îi poate premia aparte pe sportivi. Totodată, ministerul a făcut referinţă la precedentele când sportivii moldoveni erau premiaţi, iar apoi medaliile le erau retrase din cauza dopingului, însă banii primi de la Guvern nu mai erau restituiţi. Tarnovschi nu a fost şi nici nu va mai fi remunerat. În acelaşi timp, recent, la balul olimpicilor, Serghei Tarnovschi a fost declarat drept cel mai bun sportiv al Moldovei în anul 2016. El a primit din partea CNOS un apartament în Chişinău.

Republica Moldova a fost reprezentantă la cea de a XXXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară şi la cea de a XV-a ediţie a Jocurilor Paraolimpice de 26 sportivi.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.03 15:21 david
    Nu macar ceva, da trebue sa dam si lui.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.