Cultură şi sport

​ AMBASADOAREA GERMANIEI CONSIDERĂ CĂ INTEGRAREA MINORITĂŢILOR NAŢIONALE TREBUIE SĂ FIE O PRIORITATE PENTRU AUTORITĂŢILE MOLDOVEI

14 decembrie, 2017

Integrarea minorităţilor naţionale în societate trebuie să se numere printre priorităţile autorităţilor Moldovei, consideră Ambasadoarea Germaniei în RM, Julia Monar.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul conferinţei „Spre o identitate civică în Republica Moldova”, ea a menţionat că „această problemă este foarte importantă pentru Moldova, deoarece cel puţin un sfert din populaţie reprezintă minorităţile naţionale”.

Ea a subliniat că „experienţa ţărilor UE arată că tinerii care cunosc mai multe limbi au multe perspective pentru a-şi construi o carieră şi un viitor propriu”.

„Desigur, în Moldova există probleme cu predarea limbii de stat. Dar datorită faptului că Moldova este un stat multicultural şi multilingv, copiii încep să înveţe deja în timpul jocurilor, iar acest lucru este un mare avantaj”, consideră Ambasadoarea.

În opinia sa, toţi cetăţenii Moldovei, indiferent de limbă şi cultură, „au aceleaşi scopuri: muncă bine plătită, acces la serviciile sociale, dorinţa de a trăi în propria ţară. De aceea, prosperitatea statului se bazează pe edificarea unei singure naţiuni civile”.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a menţionat că „nu putem vorbi despre dezvoltarea statului atâta timp cât cetăţenii republicii nu îşi vor răspunde la întrebarea: Cine suntem noi?”.

Potrivit politicianului, „problema identităţii naţionale în Moldova este foarte acută, societatea este extrem de polarizată: în loc să găsească ceva comun, cetăţenii construiesc baricade”.

„Dar trebuie să înţelegem că, dacă la Chişinău va fi o guvernare proromână sau prorusă, atunci consolidarea societăţii nu va fi realizată niciodată. Lipsa dialogului în societate îi va aduce la guvernare pe extremişti. Prin urmare, trebuie concentrate eforturile atât ale clasei politice, cât şi ale societăţii civile pentru a realiza obiectivul strategic al Moldovei – stabilitatea socială şi economică”, a concluzionat politicianul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.14 16:22 Alexei
    Ambasadoarea stie ce spune pe noi si pe conducerea Moldovei.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.