Cultură şi sport

TREI BUCĂTARI FRANCEZI AU SUSŢINUT ATELIERE GASTRONOMICE ÎN MOLDOVA

22 martie, 2018

Trei bucătari din Franţa, Jean Pierre Xiradakis, Franc Audu şi Juliene Cruege, au susţinut timp de câteva zile master-class-uri în Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, evenimentele s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Slow Food.Wine.Life”, sub egida companiei internaţionale „Gout de France”.

În cele trei zile de aflare în Moldova, cei trei bucătari renumiţi din regiunea Bordeaux au gătit împreună cu colegi în restaurante, au vizitat beciuri, precum şi au mers la mănăstirea de femei Frumoasa din raionul Călăraşi.

În timpul vizitei la mănăstire, cei trei bucătari au participat la un atelier gastronomic, în timpul căruia două măicuțe au demonstrat cum se face tradiționala „plăcintă cu gâțe”, implicându-se activ în procesul de preparare a acesteia. Și beciul mănăstirii a stârnit curiozitatea chefilor francezi, care au inspectat cu interes conservele făcute din produsele recoltate cu grijă în grădina bisericii. Au rămas uimiți de diversitatea produselor, dar și de tehnicile aplicate pentru păstrarea legumelor și fructelor pe timp de iarnă.

În finalul vizitei în Moldova, miercuri seara bucătarii din Bordeaux au susţinut un atelier gastronomic la restaurantul hotelului Radisson. Împreună cu bucătarul şef al restaurantului, Fatih Yilmaz, ei au preparat pentru oaspeţi preparate din bucătăria franceză.

Toate bucatele au fost preparate din produse ecologice pe care bucătarii francezi le-au ales personal la piața centrală din Chișinău. Ei au fost surprinși de asortimentul variat și de bunăvoinţa oamenilor, care povesteau cu plăcere francezilor despre ei, despre viața lor și modul în care își c produsele agricole. Deliciile franțuzești au fost servite cu vin moldovenesc: alb, roz, roșu și de desert, de la diferiți producători.

Venirea chefilor francezi face parte din seria evenimentelor ”Slow Food.Wine.Life”, desfășurate în perioada 19-21 martie, fiind organizate la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului, în colaborare cu Colegiul Culinar al Franței și cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Seria de evenimente „Slow Food.Wine.Life” are drept scop principal promovarea și protejarea tradițiilor vinicole și culinare.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.22 13:24 Serafim
    Macar trei francezi a vinit, este bine da nu prea.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.