Cultură şi sport

PAVEL FILIP: SERVICIUL APELURILOR DE URGENŢĂ 112 ESTE DOTAT CU PROGRAME SOFTWARE DE ULTIMĂ GENERAŢIE

29 martie, 2018

Sistemului Informațional Automatizat al Serviciului 112, care de joi a început să funcţioneze în Moldova, este dotat cu programe software de ultimă generaţie, oferite de Suedia. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Pavel Filip la inaugurarea serviciului.

El a menționat că lucrările la proiect au început încă în anul 2012, când conducerea țării a înţeles că este nevoie de coordonare printr-un centru unic al celor trei servicii – poliția, asistenţa medicală de urgenţă și pompierii.

„Serviciul 112, care a reunit 901, 902 și 903, va lucra pe principii calitativ diferite pentru asigurarea siguranței cetățenilor. Aceste standarde funcţionează de mult în Europa și am dori ca acestea să fie puse în aplicare cât mai curând posibil în țara noastră. După Suedia, Moldova a devenit a doua țară din Europa cu un astfel de software modern. În plus, avem personal instruit și dorința de a schimba situația din acest domeniu pentru a evita crizele”, a spus premierul.

Filip a recunoscut că, pentru el, un exemplu de adevărat eroism al salvatorilor a devenit actul celor patru membri ai echipajului unui elicopter al serviciului românesc SMURD, care se grăbeau să acorde ajutor unui bolnav, dar care au murit în sudul Moldovei în 2016 din cauza condițiilor meteorologice dificile.

„Partenerii noștri români nu sunt numai vecini buni și parteneri de încredere, ci și ceva mai mult... Anume astfel de oameni, care își îndeplinesc cu desăvârșire datoria, vor lucra la serviciul lansat astăzi. Ei sunt primii care vin în ajutorul concetățenilor noștri aflaţi în necaz”, a spus el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.31 11:27 Inga
    Molodet Filip, on eto taki sdelal, ne brosil svoe detishe!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.