Cultură şi sport

COMISIA PARLAMENTARĂ A EXAMINAT PROIECTUL DE LEGE PRIVIND INVESTIŢIILE ÎN DOMENIUL PRODUCŢIILOR DE FILM ÎN MOLDOVA

20 iunie, 2018

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a examinat marţi, în cadrul audierilor publice, proiectul noii legi privind instituirea Schemei de investiţii în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale.

Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul de lege reglementează condiţiile şi procedurile de acordare a suportului financiar în baza Schemei de investiţii, precum şi evidenţa şi raportarea utilizării alocaţiilor bugetare în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale.

Valoarea suportului financiar pentru producţiile de film şi alte opere audiovizuale constituie 25% din totalul cheltuielilor eligibile, efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiţia promovării tematice a zonei geografice, a localităţii sau a Republicii Moldova în cadrul producţiilor. Totodată, noile reglementări prevăd o listă de cheltuieli care nu pot fi considerate eligibile.

Pot beneficia de suport financiar următoarele categorii de producţii: film artistic de lung și scurt metraj, film de lung și scurt metraj animat, seriale, filme documentare, spot publicitar, clip muzical, emisiuni/show-uri TV, reality show.

Potrivit autorilor, adoptarea și implementarea noului proiect va contribui la atragerea investiţiilor străine în domeniul producţiei de film şi altor opere audiovizuale, va crește industria de film și TV, va promova identitatea culturală naţională. Asemenea mecanisme de finanțare și atragere a investițiilor există în circa 40 de țări.

Proiectul include o schemă administrativă transparentă de recepţionare, evaluare şi adoptare a deciziei asupra dosarelor de beneficiari. Astfel, autoritatea care va deţine atribuţii de atragere a investiţiilor străine în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale realizate pe teritoriul Republicii Moldova va fi Agenţia de Investiţii, instituție din subordinea Guvernului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.20 10:46 Liviu
    Bine da prea putin...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.