Cultură şi sport

CONDUCEREA ȚĂRII A DEPUS FLORI LA MONUMENTUL LUI ȘTEFAN CEL MARE, ÎN TIMP CE PROTESTATARII AU SCANDAT LOZINCI ANTIGUVERNAMENTALE

27 august, 2018

Luni, de Ziua Independenței Republicii Moldova, conducerea țării a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în timp ce la câteva zeci de metri, sute de protestatari, separați de înalți demnitari de către două cordoane de polițiști, scandau lozinci antiguvernamentale.

După cum a relatat corespondentul INFOTAG din centrul capitalei, în dimineața zilei, Șeful statului, Igor Dodon, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au adus omagii cu ocazia sărbătorii. De asemenea, au depus flori deputați din primul Parlament, deputați, miniștri, diplomați acreditați la Chișinău, veterani ai conflictului de pe Nistru.

Pentru prima dată timp de câteva luni, președintele Igor Dodon, președintele Parlamentului Andrian Candu și premierul Pavel Filip au apărut împreună la un eveniment public.

În timp ce oficialii au depus flori, sute de protestatari au scandat „Hoții!”, „Rușine!”, „Trădători!”, „Jos cu mafia!”. Întregul perimetru al Grădinei Publice Ștefan cel Mare a fost înconjurat de polițiști, care nu permiteau accesul nimănui în afara de înalți oficiali la terenul din fața monumentului Ștefan cel Mare.

În ajun, la Chișinău s-a desfășurat un protest masiv al opoziției de dreapta. După amiază, protestatarii Mişcării de Rezistenţă Naţională „ACUM” au organizat un marș de protest pe străzile Chișinăului. Coloana de protestatari a pichetat reședința Președintelui, Parlamentul Republicii Moldova, Curtea Constituțională, Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Aticorupție. Ulterior, manifestanții s-au întors înapoi în PMAN și au protestat lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Seara manifestații au votat o rezoluție prin care au înaintat guvernării mai multe revendicări, printre care demisia Guvernului și organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului de vot proporțional.

Luni, la ora 5.30 poliția a evacuat cu forța protestatarii de la Monumentul Ștefan cel Mare. Forțele de ordine publică au instalat cordoane, blocând accesul în PMAN și monumentul lui Ștefan cel Mare. În pofida acestui fapt, protestatarii au continuat manifestația lângă cordoanele de poliție. Dimineața, tinerii de la Occupy Guguță au protestat gălăgios. Aceștia au protestat împotriva acțiunilor autorităților și ale poliției. Bătând în tobe și chiar sticle, ei scandau „Așa sună democrația!”.

La ora 11.00, după ce au ocolit zona Marii Adunări Naționale, înconjurată de poliție, demonstranții au mers pe strada centrală din Chișinău, scandând sloganul „Aceasta nu e democrație!”. Ei se îndreptau spre casa, unde locuiește președintele Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc. Cu toate acestea, poliția a închis accesul din partea bulevardului Ștefan cel Mare, respectiv, manifestanții au încercat să treacă pe strada 31 August.

Protestatarii sub zgomotul de tobe, căldări goale și sloganuri „Aceasta nu este democrația” au revenit în scuarul Grădinei publice „Ștefan cel Mare”. În acest moment, în Palatul Național „Nicolae Sulac” s-a desfășurat un concert festiv cu ocazia celei de-a 27-a aniversări a Independenței Moldovei, cu participarea conducerii țării. Palatul Național „Nicolae Sulac”, de asemenea, a fost înconjurat de poliție.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.08.27 13:15 Victor
    Acum sa lutam deja pentru monument lui Stefan cel Mare si Sfint, nu este corect asta, din pacate...
  2. 2018.08.27 13:20 David
    Ce santimplat 27 august este bine pentru condicerea de virful republicii chind toti trei lideri a fost IMPREUNA - Candu, Filip si Dodon.f

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.