Cultură şi sport

BNM PUNE ÎN CIRCULAŢIE 11 MONEDE COMEMORATIVE ŞI JUBILIARE

28 decembrie, 2018

Vineri, Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație 11 monede comemorative şi jubiliare noi.

Potrivit hotărârii Consiliului de supraveghere al BNM, citată de agenţia INFOTAG, seria „Aleea clasicilor din Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sf. Sfînt” din Chișinău” este completată cu două monede noi, una de aur şi una de argint în cinstea scriitorului clasic Constantin Negruzzi (1808-1868), care în acest an împlineşte 210 ani de la naştere. Prima monedă. Cu valoarea nominală de 100 lei, are 7,8 grame, un diametru de 24 mm şi este emisă în 100 de exemplare. Moneda de argint are valoarea nominală de 50 lei, masa de 13 grame, diametrul de 28 mm şi este emisă în 200 de exemplare.

Seria „Personalități” a fost completată cu monedele de aur „Ion Druţă - 90 de ani de la naștere”, „George Meniuc - 100 de ani de naștere”, „Mihail Berezovschi – 150 de ani de la naștere”.

În seria „Mănăstirile Moldovei” a apărut moneda „Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron de la Chișinău”, iar în seria „Conace boiereşti” a fost bătută moneda dedicată Conacului familiei Ralli din satul Dolna, raionul Străşeni.

Seria „Femei celebre” a fost completată cu o monedă nouă în cinstea pictoriţei Ada Zevin (1918-2005), seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova“ s-a completat cu moneda „Şoimul dunărean”, iar seria „Știință şi Realizări” a fost completată cu monedele “Ivan Mocan - 100 de ani de la naștere”, „Mihai Marinciuc - 80 de ani de la naștere”.

Punerea în circulaţie a noilor monede jubiliare și comemorative va fi efectuată prin intermediul BNM și a băncilor licențiate, care vor stabili de sine stătător prețul de vânzare a monedelor jubiliare și comemorative, care, totuşi, nu va depăşi cu mai mult de 3% costul de vânzare stabilit de către BNM.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.28 15:46 Grigore
    Monede sunt foarte atractive si frumoase, bravo BNM.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.