Cultură şi sport

ÎN MOLDOVA AU FOST PREZENTATE „AMINTIRILE UNUI POLONEZ DIN BASARABIA”

08 februarie, 2019

Joi, la Biblioteca Naţională a Moldovei a fost lansată cartea „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” de Tadeusz Gaydamowicz.

Potrivit agenţiei INFOTAG, prezent la eveniment, Ambasadorul Poloniei în RM, Bartlomiej Zdaniuk, a menționat că acest volum a fost editat în cadrul proiectului de marcare a Centenarului recuceririi Independenței Poloniei în 1918 şi include articole ale bătrânilor din diaspora poloneză din Moldova, publicate anterior în revista „Jutrzenka”.

„Autorul povestește cum au ajuns polonezii pe aceste meleaguri basarabene în perioada țaristă, apoi descrie viața polonezilor în perioada interbelică. Aceste texte sunt publicate în limba polonă și română şi fiecare poate avea acces la ele. În carte sunt inserate mai multe poze din arhiva personală a autorului, astfel că putem să ne imaginăm cum locuiau polonezii în Basarabia, care era modul lor de viață”, a spus diplomatul.

Potrivit directorului Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, evenimentul face parte din proiectul ”Basarabenii în lume”, menit să promoveze personalitățile care s-au născut în Moldova, iar mai târziu au plecat peste hotare.

Tadeusz Gaydamowicz, care acum are 96 de ani, a mulțumit într-un mesaj video tuturor celor care s-au implicat în editarea cărții, care reprezintă istoriile a câteva generații din familia sa, care a locuit în Basarabia.

„Aceasta este țara copilăriei mele. Aici mi s-au format convingerile, conștiința națională. „În tinerețe și mai târziu ca adult – deși viața nu m-a cruțat de diferite experiențe amare, cum ar fi refugiul, exilul, pericolele trăite în timpul războiului și după război, legate de repatriere, educație și modelare a vieții într-un mediu complet nou – întotdeauna îmi aminteam și continui să-mi amintesc cu nostalgie peisajele, natura, atmosfera, oamenii și obiceiurile din Moldova”, menționează autorul într-un pasaj din carte.

Tadeusz Gaydamowicz s-a născut la 4 iulie 1923 la Chișinău. A absolvit o școală polonă de 4 clase, apoi școala generală și gimnaziul din Lvov. În octombrie 1939 a plecat la București, urmând și-a luat bacalaureatul, apoi a început studiile de arhitectură la Politehnica din București. În toamna anului 1945, familia Gaydamowicz a plecat în Polonia, unde și-a continuat studiile de arhitectură şi a activat în acest domeniu. După ce a ieşit la pensie, a început să se ocupe de promovarea istoriei Basarabiei.

Careta a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare. În fondurile Bibliotecii se mai găseşte cartea lui Tadeusz Gaydamowicz „Amintirile unui arhitect polonez despre Chişinău”, editată în 2008.

În Moldova locuiesc circa 20 mii de polonezi şi funcționează 25 de asociații poloneze.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.08 14:12 Maria
    Intrebarea, cu ce sa ocupa acest associatii?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.