Cultură şi sport

AMBASADA POLONIEI A ÎNCHEIAT O NOUĂ ETAPĂ A LUCRĂRILOR DE RESTAURARE A PIETRELOR FUNERARE ÎN CHIŞINĂU

30 octombrie, 2019

În ajun, pe teritoriul Cimitirului romano-catolic din Chişinău a avut loc inaugurarea a câteva pietre funerare ale mormintelor polonezilor care au trăit în Chişinău la hotarul secolelor XIX-XX.

Potrivit agenţiei INFOTAG, lucrările se desfăşoară în baza unui memorandum semnat de primăria Chişinău şi Ambasada Poloniei pe 27 octombrie 2014 cu scopul de a păstra patrimoniul cultural polonez în capitala RM.

Ambasadorul Poloniei în RM, Bartlomiej Zdaniuk, a menţionat la ceremonie importanţa de a avea grijă de amintirea strămoșilor.

„Renovarea pietrelor funerare este o mărturie nu numai a eforturilor noastre, ci și a memoriei noastre. Dacă nu vom avea grijă de pietrele noastre funerare, nu suntem demni să ne considerăm liberi ca polonezi, ca patrioți”, consideră el.

Potrivit diplomatului, renovarea pietrelor este politica statului polonez și, prin urmare, va continua activitatea în această direcție, inclusiv la Chișinău.

Directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, a mulţumit guvernului polonez pentru susţinere în renovarea pietrelor funerare, menţionând că la cimitir sunt peste 3 mii de morminte, dintre care jumătate sunt ale polonezilor.

Ea şi-a exprimat speranţa că, cu sprijinul Poloniei, va fi restaurată şi capela Ohanovici de pe teritoriul cimitirului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.