Cultură şi sport

ANTROPOLOG: „ÎN CENTRUL CHIȘINĂULUI ARE LOC DISTRUGEREA ISTORIEI FIABILĂ A ORASULUI ȘI PATRIMONIUL SĂU VOR FI DESTROIATE”

14 decembrie, 2020

„În centrul Chișinăului, de câteva zile, se întâmplă distrugerea istoriei autentice a orașului și a patrimoniului său”, a scris luni pe Facebook Mark Tkaciuk, redactorul-șef al revistei de antropologie și arheologie STRATUM plus.

Potrivit INFOTAG, el a spus în „parte istorică a orașului: între Vechea Catedrală (fostul cinematograf Moskova, acum Teatrul Eugene Ionescu) și Piața Veche (acum maternitatea nr.1)” a fost săpat un şanţ.

„Se știe de multă vreme că aceasta este o zonă a patrimoniului arheologic. Dar după săpăturile din 2018 și prezentarea ulterioară a rezultatelor lor, inclusiv şi a unui film documentar, concordarea ideilor despre importanța și valoarea patrimoniului a acestei părți a municipiului s-a creat nu doar în rândul locuitorilor Chișinăului, ci și ai celor din Odessa și București. Săpăturile din 2018 la Biserica Armenească au fost văzute mai de mulți cercetători, printre care directorul Institutului de Arheologie din România, Eugen Nicolae, și doctorul habilitat al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, Andrei Krasnozhon ", a explicat Tkachuk.

În opinia sa: „desigur, este posibil să săpăm tranșee aici, dar numai cu acordul arheologilor și sub supravegherea lor”.

„Dacă este identificat un înţeles cultural, săpăturile sunt oprite și vor fi continuate numai după o cercetare științifică competentă. Acum se întâmplă nimic de felul acesta, doar pot fi văzuţi numai munții de cărămizi din secolul al XVII-lea, ceramică, fragmente de porțelan și monede ”, a spus Tkaciuk, făcând un apel către oficialii primăriei.

La rândul său, viceprimarul Victor Chironda a explicat că, în timpul lucrărilor au fost sunt pur și simplu schimbate vechile conducte de apă „construite în anii 70 ai secolului trecut.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.12.14 18:32 Irina
    Dl Tcaciuc are grija si de istorie, si de tara moldoveneasca!
  2. 2020.12.14 18:35 Vlad
    Dl Tcaciuc trebue sa intre cu Congres in parlament nou, neaparat!
  3. 2020.12.15 17:13 Nonpareli
    Marc cu Congresul lui nu sa trece in parlament nou, asta este deja clar acum...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.