Cultură şi sport

​LA PARLAMENT ARE LOC O EXPOZIȚIE DEDICATĂ CULTURII GĂGĂUZE

17 aprilie, 2024

La parlament a fost deschisă o expoziție dedicată personalităților, obiceiurilor și tradițiilor culturale găgăuze. După cum transmite INFOTAG, expoziția a fost deschisă miercuri în cadrul Zilei Alfabetizării și a Limbii Găgăuze, care este sărbătorită în fiecare an pe 27 aprilie. Expoziția a fost organizată pe platforma Grupului de lucru parlamentar pentru Găgăuzia, cu sprijinul CMI - Fundația pentru Pace Martti Ahtisaari (fostul președinte al Finlandei), cu sprijin financiar din partea Suediei.

„Limbajul, tradițiile, istoria, religia - acestea sunt lucruri care caracterizează orice popor, orice apartenență etnică. Trebuie să vedem ce s-a făcut, ce nu s-a făcut și ce mai trebuie făcut pentru a aprecia și a promova limba găgăuză, pentru a oferi copiilor și adulților posibilitatea de a o învăța și de a o transmite generațiilor viitoare”, - a spus la deschiderea expoziției președintele parlamentului, Igor Grosu.

În cadrul expoziției sunt prezentate materiale video care conțin informații importante din istoria poporului găgăuz, originile limbii găgăuze și a vinului tradițional al poporului, precum și tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea Hederlez, care simbolizează începutul unui nou sezon agricol.

La deschidere au fost prezenți președintele parlamentului Igor Grosu, ambasadorul Suediei la Chișinău, Katarina Fried, deputați, reprezentanți ai mediului academic și al societății civile din autonomia găgăuză. În încheierea ceremoniei au fost interpretate cântece în limba găgăuză de către un grup de copii din satul Tomai.

Grupul de lucru pentru Găgăuzia nu funcționează în prezent, deoarece deputații Adunării Populare și-au suspendat participarea la aceasta. Un număr de deputați ai APG au propus recent reluarea activității grupului de lucru. Cu toate acestea, șefa Găgăuziei, Irina Vlah, a blocat reluarea dialogului pe această platformă, formulând o serie de cerințe cu caracter de ultimatum către conducerea Moldovei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.