Finanţe

​BNM A SCHIMBAT SUMELE REZERVELOR OBLIGATORII PENTRU CREDITELE NEPERFORMANTE ACORDATE ÎNTREPRINDERILOR AGRICOLE

28 august, 2014

Pentru datoriile unui număr de agenți economici din industria alimentară, agricultură și complexul vitivinicol băncile vor acorda rezerve mai mari cu 90 de zile mai târziu. Decizia corespunzătoare a fost adoptată de Consiliul de Administrație (CA) al Băncii Naționale (BNM), în condițiile în care Rusia a suspendat din 21 iulie importurile de fructe și legume și produse alcoolice din Republica Moldova.

În decizia respectivă a BNM, citată de agenția „INFOTAG”, se menţionează că clasificarea de către bănci a întreprinderilor debitoare din această categorie este temporară și va dura până la sfârșitul anului 2015.

Sub incidenţa acestei decizii a BNM intră împrumuturile acordate debitorilor, ai căror activitate principală este „producția și/sau procesarea și conservarea și/sau vânzarea de fructe și legume, debitori, ai căror activitate principală este producerea, prelucrarea și/sau conservarea cărnii și a produselor din carne, și debitorilor, ai căror activitate principală este viticultura, vinificația și vânzarea produselor vinicole”.

Perioada de întârziere a plăților pe împrumuturi, ale căror sume de rezerve obligatorii au fost modificate sunt: pentru categoria „standard” - până la 90 de zile; pentru categoria „sub supraveghere” - 91-180 zile, pentru categoria de „substandard” - 181-270 zile, pentru categoria „discutabil” (problematic) - 271-450 zile, pentru categoria de „rău” (pierdere) - de la 450 zile şi mai mult.

Surse din cadrul BNM au explicat că decizia nu duce la o clasificare mai favorabila a împrumuturilor acordate debitorilor decât clasificarea care a existat la data de 31 iulie 2014. O clasificare mai favorabila a unor astfel de împrumuturi se poate face numai pe baza Regulamentului cu privire la clasificarea activelor și pasivelor.

Prevederea nu se aplică la împrumuturile acordate recent.

BNM consideră că această decizie va permite întreprinderilor din CAI să obțină timp suplimentar pentru a se adapta la noile condiții de comerț cu Rusia. Conform unor calcule preliminare, aceasta va viza circa 1,6 mii de debitori cu credite totale de 4,6 mlrd. de lei.

„INFOTAG” precizează: În iulie Rosselhoznadzor a suspendat importul în Rusia de produse conservate, fructe și legume din Moldova. Anterior, serviciul a suspendat importul de produse de vinificație (septembrie 2013). Iar din 1 septembrie, autoritățile ruse, în mod unilateral, contrar prevederilor privind comerțul liber în CSI, introduce taxe vamale pentru mărfurile din Republica Moldova. În aceste condiții, fermierii și procesatorii s-au adresat Guvernului pentru sprijin, care le-a fost promis, atât la nivel de Prim-ministru (vorbim despre achitarea compensaţiilor, Regulamentil cărora va fi aprobat în viitorul apropiat – „I”) cât şi la nivel de Banca Națională a Moldovei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.