Finanţe

​TRASEUL SĂRĂTENI-SOROCA, REABILITAT CU SUSȚINEREA PROGRAMULUI COMPACT, A FOST DAT ÎN EXPLOATARE

17 octombrie, 2014

Traseul Sărăteni-Soroca cu o lungime de 93 de km, reabilitat în cadrul Programului Compact cu susținerea Guvernului SUA, a fost dat joi în exploatare. La ceremonie au participat Premierul Iurie Leancă, ambasadorul SUA la Chișinău William Moser, locuitori din raioanele Soroca, Telenești și Florești care vor beneficia de noul traseu.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Guvernului, proiectul de reabilitare a șoselei Sărăteni-Soroca a inclus reparația și construcția a 14 poduri, construirea trotuarelor, a canalelor de colectare a apelor pluviale și a stațiilor de autobuz, dar și iluminarea traseului prin localități, instalarea parapetelor din metal, a indicatoarelor rutiere și a obiectelor reflectorizante pe porțiunile periculoase. Totodată, a fost construită o intersecție denivelată - prima în țară, din ultimele două decenii.

„Un drum modern le oferă oamenilor nu doar comoditate, ci și posibilitatea de a se deplasa mai rapid și mai ieftin, un stimulent pentru a rămâne în satul de baștină și a porni o afacere, ceea ce înseamnă și locuri de muncă. Toate aceste acțiuni și tot sprijinul extern de care beneficiază țara noastră au un singur scop - un viitor demn și prosper al Moldovei și al cetățenilor ei. Aceasta este Moldova de mâine, pe care ne-am propus să o edificăm împreună”, a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la inaugurare.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a menționat că a avut o deosebită plăcere să le arate tuturor că și în Moldova pot fi construite drumuri de calitate.

Specialiștii prognozează că, odată cu reabilitarea acestui traseu, va creşte numărul de călători, al afacerilor în zonă și, respectiv, al locurilor de muncă. Pe durata executării lucrărilor, companiile de construcție și de supraveghere au contractat 1277 de persoane, dintre care 70 la sută - cetățeni moldoveni.

Proiectul a costat $100 mil. În total, prin intermediul Programului Compact, Republica Moldova a beneficiat de proiecte în valoare de $262 mil.

Lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca au demarat în toamna anului 2012 și au fost efectuate de consorțiul de companii turcești ONUR și SUMMA și compania austriacă Strabag, selectate prin concurs internațional. Reconstrucția drumului a fost efectuată în conformitate cu standardele internaționale, asigurarea calității fiind supravegheată de companii internaționale.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.17 11:49 Nadejda
    Bravo, d-na BADRAJAN!!!
  2. 2014.10.17 16:45 Alexei
    Ce dine fac americanii pentru noi!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.