Finanţe

​PROPRIETARUL EXIMBANK DIN MOLDOVA – GRUPPO VENETO BANCA (ITALIA) A TRECUT TESTUL LA SUFICIENŢA CAPITALULUI

28 octombrie, 2014

Proprietarul a Eximbank din Moldova – Gruppo Veneto Banca (Italia), a trecut testul la suficienţa capitalului.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând raportul celor mai mari bănci din Europa, verificarea a fost iniţiată de Banca Europeană Centrală, Autoritatea Bancară Europeană şi Banca Centrală a Italiei.

„Pe parcursul a nouă luni ale 2014 Gruppo Veneto Banca corespunde tuturor cerinţelor autorităţilor de supraveghere europene. Rezultatul stress-testului a demonstrat că conform raportului Comprehensive Assessment, activele calitative ale grupului de bănci se află în limitele normelor admise”, se vorbeşte în documentul citat.

Aceasta înseamnă că grupul bancar italian nu nu va întreprinde măsuri de consolidare a patrimoniului. Timp de nouă luni Gruppo Veneto Banca a majorat capitalul cu 483 mil. de euro.

Directorul general al Eximbank, Lucio Gaita, a spus că testele la care a fost supus Grupul Veneto Banca în ultimul an nu a făcut decât să întărească poziţia grupului pe piaţa bancară europeană.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.28 16:45 Victoras
    Banca asta are sediu bun si scump!
  2. 2014.10.30 10:10 Adrian
    Citez din comunicatul de presa al Veneto Banca din 26.10.2014 (traducere in romana publicata pe site-ul venetobanca.ro):
    “În primele 9 luni ale anului 2014, Grupul Veneto Banca a întreprins acţiuni de consolidare, recunoscute prin aplicarea evaluării globale, care constituie acţiuni de remediere care îndeplinesc nivelurile minime de CET1 prevăzute, pentru o valoare totală de 738 milioane € (286 bps).
    Astfel Grupul Veneto Banca:
    • a realizat pe data de 4 august 2014 o majorare de capital de circa 483 milioane € (+ 187 bps), care cuprinde reevaluarea participaţiei deţinute în Banca Italiei cu aproximativ 9 milioane €;
    •a procedat, la data de 30 iunie 2014, la Conversia împrumutului obligatar convertibil în acţiuni ordinare, în valoare totală de aproximativ 354 milioane € (137 bps);
    • a făcut o răscumpărare (Buyback) în valoare totală de aproximativ -99 milioane € (-38 bps).
    Având în vedere măsurile enumerate mai sus – aşa cum reiese din comunicatul de presă al Băncii Italiei – shortfall –ul în scenariul "advers" a fost deja complet acoperit, CET1 fiind adus - în scopul Comprehensive Assessment - la 5,6%, adica mai mare decât pragul minim de 5,50%.”
    Deci probabil ca mai corect ar fi sa se spuna ca grupul a intreprins deja actiunile de consolidare pentru acoperirea “shortfall-ului” din stress-testul publicat de EBA. Or, din acest articol se poate intelege ca rezultatele publicate ale stress-testului nu sunt veridice…
  3. 2014.11.02 01:21 Natalia
    Si ce ar insemna scump p-u tine Victoras??? Vreai sa zici ca ar fi un activ valoros p-u o banca?!??
    Sau alta e ideea..?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.