Finanţe

​GUVERNUL CONFIRMĂ LUAREA „DECIZIILOR IMPORTANTE ÎN PRIVINŢA BĂNCILOR”

31 martie, 2015

Liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, a răspândit în reţelele de socializare o informaţie despre acordarea repetată de către Banca Naţională a banilor pentru cele trei bănci în privinţa căror a fost introdusă „administrare specială”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, politicianul „a rotunjit suma noii garanţii a statului” la 6 mlrd. de lei.

Încercările corespondenţilor agenţiei „INFOTAG” de a verifica prin intermediul diferitor surse veridicitatea existenţei unei asemenea garanţii au dus la faptul că interlocutorii agenţiei indicau suma de 5,3 mlrd. de lei.

Pentru a obţine informaţie din sursă directă, corespondentul agenţiei „INFOTAG”, a discutat cu şefa serviciului de presă al Guvernului, Aurelia Peru, care a solicitat să fie luată în considerare delicateţea acestui subiect, luând în considerare toate circumstanţele situaţiei.

Prin comunicatul său serviciul de presă a confirmat că într-adevăr, la data de 27 martie, a avut loc o ședință închisă a Guvernului, în cadrul căreia s-a discutat și s-au luat unele decizii privind sectorul bancar.

„Astfel de ședințe, potrivit legislației, luându-se în consideraţie informațiile prezentate și deciziile luate, au loc doar în acest format, iar alte detalii nu pot fi făcute publice”, se vorbeşte în documentul citat de „INFOTAG”.

„Deoarece în cadrul ședinței s-au luat decizii importante care vizează interesul țării, facem apel către toți actorii politici și nu numai, să se abțină de la speculații la această temă”, se menţionează în comunicat.

„INFOTAG” precizează: În Moldova în 1998 a fost adoptată şi funcţionează o lege ce interzice statului acordarea garanţiilor pentru companii private. Prima garanţie, acordată în octombrie 2014 Băncii Naţionale fostul Premier Iurie Leancă este explicată de unii experţi prin „situaţia de faţă”, când Parlamentul nu funcţiona şi din acest motiv Guvernul şi-a asumat răspundere. În situaţia actuală Parlamentul este funcţional, de aceea acordarea garanţiilor este interpretată de unii specialişti ca „depăşirea competenţelor”.

Specialiştii atrag atenţie la faptul că în RM funcţionează legea „Privind datoria de stat”. Conform documentului, Parlamentul stabileşte anual limitele datoriei interne şi externe, de care se ghidează şi Ministerul Finanţelor, şi Guvernul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.03.31 14:24 Pavel
    Chit spoate sa fura?
  2. 2015.03.31 15:51 Irina
    Ei nu vor panica si haos in tara...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.