Finanţe

​TENDINŢA DE FORTIFICARE A LEULUI MOLDOVENESC S-A EPUIZAT ŞI NU MAI POATE MIŞCA CURSUL „ÎN JOS”

17 noiembrie, 2015

Tendinţa de fortificare a cursului leului moldovenesc s-a epuizat şi din acest motiv raportul de curs nu poate coborî mai jos de 19,7 MDL:$1. Până la sfârşitul săptămânii curente este posibilă o uşoară depreciere a valutei naţionale, care va fi în limita a câţiva bani.

Participanţii pieţei valutare, intervievaţi marţi dimineaţa de corespondentul special al agenţiei „INFOTAG”, afirmă că pe piaţă nu se atestă o cerere mare de valută, la fel nici interes al cumpărătorilor de a procura dolari SUA şi euro.

„De luni, 16 noiembrie, una din bănci a satisfăcut cererile S.A. „Moldovagaz”, care tradiţional în perioada 15-20 a fiecărei luni achită furnizorului pentru gazele livrate în ţară. Anume din acest motiv cursului fără numerar al leului a încetat a se mai fortifica şi marţi a crescut cu cinci bani”, a spus interlocutorul agenţiei.

Dealerii valutari subliniază faptul că clienţii băncilor au în conturi suficientă valută şi lei, însă volumul achiziţiilor s-au diminuat considerabil.

„Cel mai probabil, asemenea comportament al participanţilor pieţei valutare, poate fi asociată cu tendinţa de a aştepta soluţionarea crizei politice, când ţara va avea majoritate parlamentară capabilă să investească Guvernul”, menţionează participanţii pieţei.

Întrebaţi despre comportamentul pe piaţă a dealerilor Băncii Naţionale, interlocutorii au spus că regulatorul nu se implică în situaţia pe care banca o reflectă corect la stabilirea cursului oficial al leului faţă de valute.

Specialiştii şi analiştii nu văd motive deosebite pentru modificarea considerabilă a cursului leului.

„Dacă pe piaţă nu va fi agitaţie, atunci putem lent oscila în „sus” şi în „jos”, când pragul de jos va fi 19,7 MDL:$1, iar cel de sus – 20 MDL:$1. Fără apariţie pe piaţă a noutăţilor extrem de „bune” sau „rele”, nu există factori care ar ajuta cursul să depăşească aceste limite”, a spus dealerul, indicând că deja în decembrie se aşteaptă tradiţionala majorare a ofertei de valută, în legătură cu sărbătorilor de iarnă, când populaţia vinde valută, chiar şi la un curs dezavantajos.

„INFOTAG” precizează: Pentru marţi, 17 noiembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial – 19,8534 MDL:$1 şi 21,3216 MDL:1 EUR. Tendinţa cursului oficial s-a fortificat concomitent faţă de dolari şi de moneda unică europeană, atunci când situaţia de pe piaţă demonstrează cădere nesemnificativă a cursului leului în rapor cu aceste monede.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.11.17 14:37 Roi
    Sa fie mare pacat daca Dorin Dragutanu sa plece da BNM, nu este acuma momentu potrivit!
  2. 2015.11.17 14:43 Eleonora
    Situatie pe piata valutare corespunde situatiei in economia nationala si punctu!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.