Finanţe

​MOLDOVA AGROINDBANK ARE SUFICIENT CAPITAL PENTRU CREAREA REZERVELOR ŞI SPRIJINIREA CLIENŢILOR

05 februarie, 2016

Simplificarea politicii monetare deja în februarie-martie 2016 şi revenirea la albia normală în al doilea semestru al anului sunt aşteptate de preşedintele Moldova Agroindbank (MAIB), Serghei Cebotari.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând interviul său pentru ziarul „Logos-press”, preşedintele celei mai mari bănci din ţară consideră că anumite tendinţe ale anului 2015, când sistemul bancar a trecut printr-un şoc puternic, se vor păstra parţial şi în anul curent.

„Deşi după prima lună a anului 2016 este greu de a vorbi despre dinamică concretă, totuşi anumită restabilire, fie şi foarte lentă, se atestă”, a spus Cebotari.

Vorbin despre problemele sistemului bancar, bancherul a indicat lipsa finanţării externe, care „limitează critic posibilităţile de diversificare a surselor de mijloace atrase şi, respectiv, frânează activitatea economică”.

„Situaţia economică generală reduce activitatea de creditare şi creează probleme pentru agenţii economici, sporind riscul creditelor neperformante. La fel ca şi în sistem, şi la MAIB sunt asemenea credite Dacă am comparat începutul şi sfârşitul anului 2015, atunci vom vedea că în portofoliul de credite s-au produs anumite schimbări, Sunt credite recalificate în categoria neperformante. Acestea sunt negociate, prelungite, este modificat orarul de stingere şi aceasta, desigur, schimbă calitatea portofoliului de credite, deoarece are loc reclasificarea creditelor dintre-o categorie în alta, mai mică”, a menţionat el.

Potrivit top-managerului băncii, aceasta nu înseamnă că situaţia iese de sub control.

„Marea parte a acestor credite sunt curente, achitate la timp, conform orarului. În condiţiile actuale pentru bănci este vital de a avea „airbag-uri”. Iar aceasta este profitul care serveşte drept bază pentru formarea rezervelor pentru a face faţă fenomenelor de criză legate de înrăutăţirea calităţii portofoliilor de credite. Pot spune cu fermitate că Moldova Agroindbank dispune de asemenea rezerve”, a spus bancherul.

MAIB a încheiat anului 2015 cu un profit record pentru sine şi piaţă – 378,5 mil. de lei.

„Acesta este rezultatul obţinut în urma formării fondului necesar de riscuri. Este un motiv de mândrie şi semn al credibilităţii incontestabile a băncii. Iar încrederea clienţilor este cel mai important”, a conchis preşedintele MAIB, Serghei Cebotari.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2016.02.05 18:59 Ileana
    Banca are capital mare, de ce nu au rwesurse clientii?
  2. 2016.02.05 19:01 Iraclie
    La banca banii niciodata nu este mult...
  3. 2016.02.06 14:48 Dumitru
    Capital MAIB are sufucient dar rentabilitate la dinsu este mediu nu ca la banca, care este lider pe piata...
  4. 2016.02.07 12:28 Marcel
    Era vorba ca MAIB sa construiasca oficiu nou ude acuma sta Interist, ceva nu s-a primit bine?
  5. 2016.02.07 13:30 Elita
    Nu atit de usor sa fii banca lider...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.