Finanţe

MINISTRUL FINANŢELOR NU A ACCEPTAT CRITICA DEPUTAŢILOR

24 iunie, 2016

Ministrul Finanţelor nu a acceptat criticile deputaţilor la adresa sa. Corespondentul agenţiei „ INFOTAG” a relatat de la Parlament că Octavian Armaşu a prezentat parlamentarilor date privind stabilizarea situaţiei economice şi financiare.

Serviciul fiscal al Moldovei a majorat, comparativ cu anul 2015, încasările la bugetul de stat cu 706 mil. de lei (16,5%). Ministrul a prezentat deputaţilor ceea ce a reuşit să facă împreună cu echipa sa timp de cinci luni de lucru.

„Pe 20 ianuarie, când am venit la minister, situaţia bugetului era critică, nu se ajungeau peste 733 mil. de lei, şi aceasta sumă creştea în fiecare zi”, a menţionat Armaşu.

El a amintit deputaţilor că statul împrumuta bani de la bănci prin plasarea valorilor mobiliare, profitabilitatea căror depăşea 26%, iar în prezent media acesteia este de 11%.

„Noi am lucrat în situaţia în care ţara nu avea buget şi politică bugetar-fiscală, precum şi sprijin financiar din partea partenerilor externi”, a amintit ministrul.

El a spus că stabilizarea a devenit posibilă graţie sprijinului şi dialogului permanent dintre Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională, pentru care ministrul a exprimat recunoştinţă Guvernatorului Sergiu Cioclea.

Potrivit ministrului, Moldova a reuşit să recapete încrederea partenerilor externi în ceea ce priveşte abilitatea de a desfăşura reforme, pentru implementarea căror ţara poate primi sprijin financiar la buget.

„În pofida opiniilor sceptice din societate, am reuşit să obţinem înţelegere cu FMI şi acum aşteptăm o misiune cu mandat de negociere a unui program de cooperare cu fondul, ceea ce ne va permite să dezgheţăm finanţarea externă a Moldovei”, a spus ministrul.

El a recunoscut că peste 10 mlrd. de lei în bugetul 2016 revin finanţării externe, şi doar 46% „la direct sunt legate” de condiţia obligatorie de a semna Programul de cooperare cu FMI.

Ministrul a informat că din luna aprilie au fost lichidate datorii statului privind returnarea TVA şi accizelor, ceea ce a permis revenirea la un orar normal al acestor plăţi.

„Statul nu va este creditat din contul agenţilor economici, reţinându-le plăţile cuvenite”, a menţionat Armaşu, spunând că datoriile faţă de agricultori pentru anul 2015, de 309 mil. de lei, deja a fost stinsă la 230 de mil. de lei.

El garantează Parlamentului că principalii indicatori ai bugetului 2016 vor fi executaţi conform legii. Ministrul a exprimat recunoştinţă Ministrului Economiei, care a reuşit în anul 2016 să obţină la buget 260 de mil. de lei din vânzarea bunurilor de stat.

Armaşu a spus că primele cinci luni au demonstrat că încasările la buget s-au redus comparativ cu perioada de referinţă din anul 2015 cu doar 0,92%, şi nu cu 9% după cum se afirmă.

Deputatul şi liderul PSRM, Igor Dodon, l-a întrebat pe ministru de ce în Memorandumul cu Banca Naţională privind emiterea valorilor mobiliare pentru creditele acordate celor trei bănci, figurează rata eficientă de 5%, şi nu de 0,5% la care BNM a oferit împrumuturi băncilor?

Armaşu a spus că asemenea profitabilitate a valorilor este legată şi de capitalizarea BNM, şi de echilibrul macroeconomic, şi de recomandările partenerilor externi.

Fiind întrebat dacă aceasta este o condiţie a FMI pentru semnarea Programului de cooperare cu Guvernul şi BNM, ministrul a dat de înţeles că fondul nu a înaintat asemenea condiţie, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie adoptată legea privind emiterea VM în schimbul creditului BNM pentru cele trei bănci problemă.

„În lipsa acestei legi vom avea probleme în negocierile cu FMI privind noul program cu Moldova”, a menţionat el.

În opinia lui Dodon, Ministerul trebuia să accepte rata de 0,5% la VM, ceea ce a permis în primul an economisirea a circa 540 de mil. de lei.

„Iar acum va trebui să returnăm nu 13,6 mlrd. de lei, ci 21 mlrd. de lei, care vor ajunge pe umerii contribuabililor. Iar 7 mlrd. de lei este bugetul anual al fondului de pensii”, a spus deputatul.

Ministrul a subliniat că rata nu este fixă şi că se va reduce în dependenţă de situaţia de pe piaţa financiară. O parte din aceste VM se vor stinge din profitul BNM.

Deputatul Maria Ceban l-a întrebat pe ministru când va fi organizat auditul la întreprinderea de stat Metalferos, la ce Armaşu a remarcat că toate întreprinderile cu cotă de stat trebuie să treacă procedura de audit cel puţin o dată în an.

În cadrul rundei de întrebări/răspunsuri, ministrul a exprimat speranţele ministerului pentru anul 2017 – proiectul politicii bugetar-fiscale deja a fost pregătit şi este cu mult mai bun comparativ cu proiectul pe care l-a găsit când a preluat funcţia.

Armaşu a informat că în timpul apropiat Ministerul urmează să pregătească şi să adopte noul Cod fiscal, care va stabili toate tipurile de impozite şi procedurile fiscale care vor viza politicile fiscale şi Serviciul fiscal.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.06.24 10:39 Ilies
    Dl Armasu a fost bravo!
  2. 2016.06.24 10:42 Stas
    Dl Armasu are 100% DREPATATE< - acuma situatia este mult mai stabila. El si dl Calmic sunt specialist buni!!!
  3. 2016.06.24 13:06 David
    Dl Armasu, de ce nu ati spus ce sa fie daca banii din WB, BERD si FMI nu vin in Moldova?
  4. 2016.06.25 15:19 Elena
    Ministr derjalsea kak geracl, bravo dl Armasu!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.