Finanţe

​MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 150,4 MIL. LEI ($7,6 MIL.) DIN PLASAREA VMS

07 septembrie, 2016

Indicele profitabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) s-a oprit sub nivelul de 10%. La licitaţia de marţi, 6 septembrie, emitentul VMS – Ministerul Finanţelor – a plasat hârtii de valoare de 150,4 mil. lei ($7,6 mil.). Indicele mediu al profitabilităţii a constituit 9,44-9,15%, ceea ce este mai puţin decât la licitaţia precedentă.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Banca Naţională a Moldovei (BNM), suma de 7,6 mil. lei, obţinută de emitent la buget, este mai mare decât volumul valorilor plasate la licitaţia de acum o săptămână. Rezultatele licitaţiei au demonstrat prezenţa unei cereri mari din partea băncilor la valorile mobiliare de stat. Astfel, la oferta de 150 mil. lei, cererea din partea băncilor a constituit 326,2 mil. lei, ceea ce este cu 41,9 mil. lei mai mult decât data trecută.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii susţin în continuare că cererea înaltă la VMS este determinată de dificultăţile mari cu care se confruntă băncile legate de plasarea resurselor în sectorul real al economiei.

Potrivit prognozelor anterioare ale participanţilor profesionişti de pe piaţa hârtiilor de valoare, Ministerul Finanţelor şi BNM au reuşit pentru a doua oară în acest an să micşoreze profitabilitatea VMS sub 10%. Prima dată, din cauza scăderii bruşte a indicelui profitabilităţii, aceasta nu a putut fi menţinută sub 10% şi, la scurt timp, iarăşi s-a majorat până la 12%.

„Am reuşit să redăm încrederea băncilor, căci BNM desfăşoară o politică monetară încurajatoare, ratele la VMS au ajuns la un nivel mai mic de 10%, ceea ce este destul de acceptabil la nivelul inflaţiei de 6-7%”, a comunicat pentru reporterul INFOTAG ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

El a amintit că ministerul, după cum a promis bancherilor, a mărit emisia de hârtii de valoare de stat în primul trimestru, totodată menținând tendința relativ stabilă și în al doilea trimestru.

„În a doua jumătate a anului, întrucât au existat fonduri externe, volumul de emisii a hârtiilor de valoare va fi redus. Noi trebuie să facem asta pentru a permite disponibilitatea mai multor resurse pentru sectorul economic real, în acest mod stimulând și creșterea acestuia. Însă noi vom reduce treptat volumul de emisii, astfel încât să permitem sectorului bancar să se adapteze noilor situații. Această reducere de emisii va fi parțială”, a menţionat Armaşu.

Potrivit lui băncile vor avea posibilitatea ca până la finele anului să plaseze o parte din activele lichide proprii în hârtii de valoare de stat.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.07 14:20 Vitalie
    (,14% - asta este minunat, bine ca nu 26,7%.
  2. 2016.09.07 14:22 Grigore
    Pentru asta trebue sa multumim pe dl Armasu si dl Cioclea. Este foarte bine ca ei sa prezinta un tandem puternic si efectiv.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.