Finanţe

​VÂNZAREA ACŢIUNILOR BLOCATE ALE MAIB ŞI MICB ESTE „O PROBLEMĂ-CHEIE” PENTRU SISTEMUL BANCAR AL MOLDOVEI

25 noiembrie, 2016

Vânzarea pachetelor de acţiuni blocate ale celor mai mari două bănci din ţară – „Moldova Agroindbank” (MAIB) şi „Moldindconbank” (MICB) este „o problemă-cheie” pentru sistemul bancar al Moldovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un articol din ziarul „Logos-press”, problema vânzării acţiunilor acestor emitenţi au o „importanţă-cheie pentru viitorul dezvoltării sistemului bancar al Moldovei”.

După cum a informat anterior INFOTAG, MAIB se află acum în proces de vânzare a acţiunilor emise în mărime de 40%, iar în curând aceeaşi procedură o va urma şi MICB, unde Banca Naţională a blocat un pachet de acţiuni de 63,89%.

Acţiunile MAIB au fost expuse la vânzare în două pachete (de 3,53% şi 39,58%) la preţul de 1 054 lei şi 1 064 lei per acţiune cu valoarea nominală de 200 lei, deşi valoarea lor contabilă depăşeşte 3 000 lei.

Din surse demne de încredere agenţia INFOTAG a aflat că în prezent există doi potenţiali cumpărători care desfăşoară evaluarea profesională a emitentului – etapa due diligence, cu scopul de a cumpăra aceste pachete de acţiuni ale MAIB.

„Ambii investitori desfăşoară evaluarea în paralel, pentru a determina posibila cumpărare în comun a acestor active”, a menţionat sursa, care însă a refuzat să spună numele investitorilor „cu renume şi cu o bună reputaţie” pe piaţa financiară internaţională.

Referitor la pachetul MICB, publicaţia scrie, referindu-se la sursele sale, că cele 63,89% din acţiunile emitentului ar putea fi cumpărate de o bancă din România, care şi-a anunţat o asemenea intenţie încă înainte ca BNM să instituie procedura de administrare temporară la MICB.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.11.25 20:15 Vioerl
    Este mare pacat ca actiunii nu sa cumper cetatanii nostrii...
  2. 2016.11.25 20:20 Horia
    Chiti banii a perdut dl Platon, este pacat, mare pacat!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.