Finanţe

​SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN MOLDOVA VA FI TRANSFERATĂ A DOUA TRANŞĂ DE 50 MIL. EURO DIN CREDITUL ACORDAT DE ROMÂNIA

17 februarie, 2017

Săptămâna viitoare în Moldova va fi transferată a doua tranşă în sumă de 50 mil. euro din creditul acordat de România. Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost deja luată de Guvernul României.

La începutul anului, Guvernul Moldovei a solicitat Bucureştiului să acorde a doua tranşă a împrumutului cu o lună mai devreme. În ianuarie, Ministerul Finanțelor Publice din România și Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova au convenit prin schimbul de scrisori ”modificarea datei de eliberare a celei de-a doua tranșe de 50 milioane de euro din 31 martie 2017 în data de 27 februarie 2017”.

„Se aprobă amendamentul la Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România și Republica Moldova, semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015, privind notificarea și confirmarea îndeplinirii condiției necesare eliberării celei de-a doua tranșe și stabilirea datei de tragere a acestei tranșe în data de 27 februarie 2017. Intrarea în efectivitate a facilității de finanțarea acordată de FMI Republicii Moldova reprezintă o condiție necesară pentru eliberarea tranșei de 50 mil. euro din credit”, se arată în hotărârea Cabinetului de miniștri al României.

Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România și Republica Moldova, în sumă de 150 mil. euro, a fost semnat pe 7 octombrie 2015, la Chişinău. Potrivit documentului, creditul este oferit pe un termen de 5 ani cu o dobândă anuală de 1,5%. Ulterior, Bucureştiul a anunţat că va acorda prima tranşă a creditului după ce autorităţile de la Chişinău vor conveni cu FMI asupra reluării finanţării. La sfârşitul lunii iulie s-a anunţat că FMI şi Moldova au ajuns la o înţelegere principială privind semnarea unui memorandum de cooperare. Pe 24 august 2016 a fost acordată prima tranșă a împrumutului prevăzut în Acord, în sumă de 60 mil. euro.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.18 13:23 Faina
    Si ce, asta, socotati, este o mare victoria?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.