Finanţe

BNM NU VA PUBLICA RAPORTUL KROLL PRIVIND INVESTIGAREA MILIARDULUI FURAT DE LA BĂNCI

16 iunie, 2017

Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu va publica al doilea raport al agenţiei Kroll, angajată pentru investigarea şi recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar în anul 2014. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

„Agenţia Kroll ne-a recomandat să nu dăm publicităţii raportul lor până nu vor fi identificate toate conturile unde au ajuns banii furaţi”, a spus bancherul într-o emisiune la Moldova 1.

Potrivit lui Cioclea, un grup de experţi ai companiei Kroll urmează să vină la Chişinău pentru a discuta strategia de recuperare a banilor furaţi din cele trei bănci.

„Nu ţine de competenţa noastră să recuperăm banii. Sunt instituţii abilitate. Noi vom furniza informaţia despre conturile străine unde au ajuns banii furaţi, vom pregăti dosarele pentru a fi depuse în jurisdicţiile unde au ajuns aceşti bani. Iar spre sfârşitul verii, începutul toamnei, vom începe recuperarea banilor”, a remarcat guvernatorul BNM.

Referindu-se la situaţia celor trei bănci mari ale ţării – „Moldova Agroindbank”, „Moldindconbank” și „Victoriabank”, guvernatorul a spus: „Aşteptăm investitori. Este în premieră pentru Republica Moldova când vor fi schimbaţi acţionarii cu probleme ai băncilor”.

INFOTAG precizează: BNM a introdus supravegherea externă la „Moldova Agroindbank”, „Moldindconbank” și „Victoriabank” la recomandarea instituţiilor financiare internaţionale, în special, a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. Ulterior, BNM a instituit regim de intervenţie timpurie la „Moldindconbank”, aplicat ca urmare a concertării unui grup de persoane care a achiziţionat şi deţine o cotă substanţială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.17 16:42 Fima
    Din pacate nu exista intalegerea dintre BNM si CNPF, dintre Cioclea si Chitan...
  2. 2017.06.17 16:44 Dorina
    De ce statu nu sa cumpara actiuni de la MAIB si pe urma sa vinde in trei-patru ori mai scump?
  3. 2017.06.17 16:45 Ion
    Nu sa fie rau daca dl Plahotniuc sa cumpara 40 la sute de la MAIB si pe urma sa vinde, el este cetatean RM, el nu este om strain.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.