Finanţe

ÎNCEPÂND CU 28 OCTOMBRIE, FACTURA ȘI FACTURA FICALĂ VOR FI UNIFICATE ÎNTR-UN SINGUR DOCUMENT

20 octombrie, 2017


Începând cu 28 octombrie, factura și factura fiscală vor fi unificate într-un singur document. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta au declarat, vineri, reprezentanții Ministerului Finanțelor și Serviciului Fiscal de Stat (SFS).

Potrivit șefei Direcției legislație impozite indirecte și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor, Alesea Boghiu, procesul de unificare a documentelor primare cu regim special a fost inițiat în scopul facilitării documentării operațiunilor economice.

„S-a constat că entitățile se confruntă în procesul său de activitate cu un volum mare de lucru în procesul de documentare a tranzacțiilor economice. Astfel, au fost efectuate modificări și completări în cadrul legal care reglementează nomenclatorul, modul de păstrare și utilizare a documentelor primare cu regim special”, a spus ea.

Potrivit ei, începând cu 28 octombrie 2017, toate entitățile economice ce dețin statut de plătitor a TVA, precumt și cele care nu sunt înregistrate în calitate de plătitor al TVA, care, potrivit legislației în vigoare, au obligativitatea ținerii evidenței contabile, vor utiliza în procesul desfășurării activității economico-financiare formularul cu regim special factura fiscală unificată pentru documentarea atât a livrărilor impozabile cu TVA, cât și a celor neimpozabile.

Șeful adjunct de direcție din cadrul SFS, Igor Stavinschi, a menționat că însuși procesul de obținere a facturilor fiscale de model nou în legătură cu procedura de unificare a facturii și factura fiscală nu a fost modificat.

„Ca și în prezent, entitățile solicitante de documente primare de strictă evidență vor putea beneficia și în continuare de serviciile fiscale electronice, care permit comandarea lor la distanță, fără deplasarea efectivă la sediile SFS pentru depunerea cererii. Totodată, prețul facturilor fiscale de tip nou nu se va majora comparativ cu prețul actual al facturilor și facturilor fiscale”, a spus el.

Potrivit lui, stocurile facturilor și facturilor fiscale executate tipografic până la 28 octombrie vor putea fi utilizate până la epuizarea totală a stocurilor aflate atât în entitățile economice, cât și la depozitele SFS, cu respectarea modului de completare a acestora în vigoare la momentul primirii lor.

Reprezentanții organelor de stat au menționat că pe pagina web a SFS este posibil de vizionat un spot informativ cu privire la modul de completare și documentare a tranzacțiilor în bază de factură fiscală unificată.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.