Finanţe

EXPERŢI: CONDIŢIILE UE DE ASISTENŢĂ MACROFINANCIARĂ PENTRU MOLDOVA POT FI TOTUŞI ÎNDEPLINITE

13 decembrie, 2017

Condiţiile Acordului privind asistenţa macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Moldova vor fi îndeplinite, dar cu maxim efort. La această concluzie au ajuns experţii şi politicienii care au participat marţi în cadrul unor dezbateri publice.

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputatul Partidului Democrat, Valentina Buliga, a menţionat că „autorităţile vor face tot posibilul pentru a obţine prima tranşă la începutul anului 2018 (care va fi de 30 mil. euro, inclusiv 10 mil. sub formă de grant)”.

Ea susţine că 10 din cele 28 de condiţii stabilite de Uniunea Europeană au fost deja îndeplinite sau se apropie de finalizare. Printre acestea se numără identificarea măsurilor de creare a unor mecanisme eficiente de integritate şi de contracarare a spălării banilor, reducerea pachetului de autorizaţii pentru agenţii economici.

„Autorităţile vor continua să depună efort pentru a îndeplini celelalte condiţii, ca să demonstreze partenerilor străini ireversibilitatea căii europene de dezvoltare pe care a ales-o Moldova”, a spus deputata.

Reprezentantul Partidului Popular European din Moldova, Ion Ranga, a spus că „în condiţiile stabilite nu este nimic nefiresc, ci dimpotrivă, ele vor servi drept un stimulent suplimentar pentru a pune în aplicare reformele”.

Preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, a amintit că, „în ultimul timp, atitudinea partenerilor europeni faţă de Moldova a devenit mult mai critică” şi consideră că condiţiile înaintate „demonstrează încă o dată modul în care UE intenţionează să continue relaţiile cu republica”.

El speră „că autorităţile vor putea să îndeplinească pachetul de condiţii, iar în ianuarie-februarie va fi debursată prima tranşă, atât de necesară Moldovei”.

„Principalul lucru este ca banii să fie cheltuiţi pe îndeplinirea obiectivelor strategice importante, dar nu pe campania electorală a autorităţilor actuale”, consideră Cibotaru.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.13 15:28 Lord
    Dlea Filipa eto delo cesti!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.