Finanţe

CELE 39,2% ACŢIUNI ALE VICTORIABANK AU FOST CUMPĂRATE DE BANCA TRANSILVANIA, CARE, ÎMPREUNĂ CU BERD, DEŢINE 66,7%

16 ianuarie, 2018

Prima bancă privată din sistemul bancar al Moldovei, Victoriabank, a fost vândută unui partener strategic străin. Este vorba de Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România. Marţi, pe piaţa reglementată a Moldovei a fost realizată oferta de licitaţie pentru vânzarea a 39,2% acţiuni, scoase în vânzare de către compania „Insidown” în decembrie 2017.

Potrivit agenţiei INFOTAG, după încheierea tranzacţiei, noul investitor, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) deţine la Victoriabank 66,7%. Acțiunile scoase la vânzare de „Insidown”, înregistrată în Cipru, au fost vândute la prețul de 78,21 lei per acțiune cu valoarea nominală de 10 lei. Acțiunile au fost vândute cu un coeficient de multiplicare a capitalului de 0,75.

Anterior, conducerea Băncii Transilvania a declarat că planifică să sporească eficienţa investiţiilor în sistemul digital al băncii, în produse moderne şi servicii de creditare.

„La această etapă, priorităţile Băncii Transilvania se referă la dezvoltarea Victoriabank conform dezvoltării economice a Moldovei”, a subliniat directorul executiv al Băncii Transilvania, Omer Tetik.

El a subliniat că Banca Transilvania ar putea participa la consolidarea activelor bancare în Moldova.

„Pe termen lung, ne îndreptăm atenția asupra altor investiții, cu condiția ca acestea să fie în conformitate cu strategia băncii și să aibă o structură similară de participare. De asemenea, Banca Transilvania este dispusă să susţină orice tranzacţie cu BERD sau a Corporaţia Financiară Internaţională, care dețin un pachet de acțiuni la Victoriabank. Astfel, după cumpărarea a 39,2% din acțiunile companiei „Insidown”, Banca Transilvania și BERD vor controlate împreună 66,7% din acţiunile Victoriabank. După aprobarea acestei tranzacții, banca română va face o ofertă pentru a cumpăra acțiunile celorlalţi acționari din această bancă”, a adăugat el.

După cum a informat anterior INFOTAG, venirea unui partener strategic în una din cele trei bănci de sistem ale RM este meritul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), a cărei conducere în ultimul an se ocupă de problema atragerii investitorilor în băncile care deţin o cotă de piaţă de peste 65%.

BNM lucrează intens, pentru ca şi în alte două bănci – Moldova Agroindbank şi Moldindconbank – să vină investitori străini, cumpărând pachetele lor de 41,09% şi, respectiv, 63,89% acţiuni.

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat că „anunţul făcut de Banca Transilvania este unul important şi simbolic pentru Moldova”.

„Aceasta înseamnă că reformele bancare încep să aducă primele rezultate, iar piaţa devine atractivă pentru investitorii strategici. Victoriabank este al treilea cel mai mare creditor din Moldova şi primul care, după furtul miliardului din sistemul bancar, găseşte un cumpărător. De asemenea, Victoriabank este prima bancă după anul 2007 care va deveni una internaţională”, a subliniat Sergiu Cioclea.

INFOTAG precizează: Victoriabank activează pe piaţa Moldovei de aproape 30 de ani. Cei 1,4 mii de angajaţi ai săi deservesc 0,54 mil. de clienţi. La sfârşitul anului 2017, banca a plătit acţionarilor dividende intermediare în mărime de 5,4 lei per acţiune.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.16 18:22 Fima
    La sfirsit a venit investor cu reputatia innalta!
  2. 2018.01.16 18:25 Violeta
    Mulitiplicator este destul de bun, bravo actionarilor de la Victoriabank!
  3. 2018.01.16 18:29 Maria
    Cine stie mai bine, numirea Victoriabank ramina?
  4. 2018.01.17 09:05 Alex
    Macar asa daca nu era posibil invers...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.