Finanţe

ADUNAREA ACŢIONARILOR MAIB A AMÂNAT PE UN TERMEN DE ŞASE LUNI PROBLEMA PLĂŢII DIVIDENDELOR PENTRU ANUL 2017

13 aprilie, 2018

Moldova Agroindbank (MAIB) va plăti dividende acţionarilor pentru anul 2017, dar pentru aceasta este nevoie de răbdare, dar şi de înţelepciune. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Comitetului de Conducere al MAIB, Serghei Cebotari, joi, la joi adunarea generală anuală a acţionarilor, la care a fost discutată chestiunea privind distribuirea profitului în valoare de peste 460 mil. lei pentru anul trecut.

Potrivit agenţiei INFOTAG, bancherul a menţionat că Banca Naţională a Moldovei (BNM) a respins cererea conducerii şi Consiliului administrativ al MAIB privind plata dividendelor în mărime de 180 lei per acţiune.

"Analizând cu atenţie situaţia din bancă şi luând în considerare toate riscurile, conducerea băncii a propus să direcţioneze spre plata dividendelor suma de 186 774 120 lei", a spus şeful băncii, care a explicat acţionarilor că plata dividendelor se sprijină pe chestiunea vânzării celor două pachete de acţiuni în valoare cu o cotă de 41,09%.

Cebotari a prezentat adunării un proiect de hotărâre ce cuprinde două chestiuni: direcţionarea profitului pentru anul 2017 în sumă de 461,7 mil. lei spre dezvoltarea băncii şi amânarea problemei cu plata dividendelor pentru 2017 pe un termen de până la şase luni. Adunarea a votat în unanimitate pentru această propunere.

Şeful băncii a amintit acţionarilor că în acelaşi mod conducerea băncii a procedat în aprilie 2017, când, din cauza celor 41,09% de acţiuni blocate, autoritatea de reglementare nu a recomandat băncii să plătească dividende.

"Dar noi am reuşit să facem în aşa fel, încât acţionarii să primească dividende pentru anul 2016 în sumă de 84 de lei per acţiune", a spus Cebotari, precizând că, în prezent, MAIB are 3097 de acţionari.

Întrebat de acţionari despre situaţia cu vânzarea celor 41,09% din acţiunile băncii, preşedintele Comitetului de Conducere a explicat că acest activ poate fi vândut pe piaţa publică cu permisiunea Băncii Naţionale. El a spus că ambele pachete pot fi achiziţionate de investitori, iar odată cu venirea acestora, structura acţionarilor MAIB se va echilibra.

Potrivit lui Serghei Cebotari, investitorii potenţiali pot fi împărţiţi condiţional în două categorii.

"Aceştia pot fi investitori care vor dori să-şi recupereze rapid resursele cheltuite pentru cumpărarea acţiunilor băncii noastre, dar pot fi şi cei care vor dezvolta intens banca, achitând dividende acţionarilor şi mizând pe venituri care pot fi obţinute din vânzarea participaţiilor lor", a spus bancherul.

Adunarea a aprobat strategia de dezvoltare a băncii până în anul 2019, care include un profit la sfârşitul anului 2018 în valoare de 470 mil. lei, pentru a asigura plata dividendelor, precum şi pentru a capitaliza banca. Potrivit documentului aprobat, 30-50% sunt planificate să fie utilizate pentru plata dividendelor, iar 50-70% - pentru dezvoltarea băncii.

Acţionarii au aprobat în unanimitate rezultatele financiare obţinute de MAIB în anul 2017. Prezentând raportul realizărilor băncii, preşedintele instituţiei financiare a atras atenţia asupra faptului că banca nu numai că îşi menţine poziţia de lider de piaţă, dar a reuşit să crească în mod semnificativ cota MAIB la principalii indicatori de activitate. De exemplu, cota profitului băncii a depăşit 30%, ponderea creditelor - 34%. Banca a reuşit să-şi sporească anul trecut portofoliul de credite cu peste 2%, în timp ce, în sistemul bancar, această pondere a continuat să scadă.

Conform rezultatelor financiare ale MAIB pentru 2017, rentabilitatea capitalului (ROE) a fost de 13,2%, iar rentabilitatea activelor (ROA) a constituit 2,1%.

"Împreună am reuşit să reducem semnificativ rata creditelor neperformante, a căror valoare în 2017 s-a ridicat la 18,4% în sistem, iar la MAIB a fost de 11,6%", a spus Serghei Cebotari, menţionând că, în primul trimestru al anului 2018, acest indicator a scăzut şi mai mult.

Bancherul a subliniat că în 50% din creditele neperformante ale băncii se achită dobânzile şi partea de împrumut. Banca a redus indicele de reduceri la pierderile de credit, direcţionând capital în fondul de risc, a cărui valoare a ajuns la 10,8%, în timp valoarea pe sistem este de 14,8%.

Referindu-se la provocările externe şi interne pentru MAIB, preşedintele său a spus că principala provocare pentru bancă sunt sutele de mii de clienţi, iar pentru satisfacerea deplină a cererilor şi necesităţilor acestora banca trebuie să fie pregătită mereu.

INFOTAG precizează: MAIB a încheiat anul 2017 cu un capital în sumă de 3,65 mlrd. lei şi cu active de 21,44 mlrd. lei, ocupând poziţii de lider pe piaţă. Valoarea contabilă a acţiunilor MAIB depăşeşte 3 600 lei. Pe piaţa reglementată, acţiunile acestui emitent se vând la preţul de1300-1400 lei. În ultimii ani, MAIB a achitat în mod regulat dividende. Suma maximă a acestora a ajuns la 160 de lei per acţiune cu o valoare nominală de 200 de lei. Preţul maxim istoric al acţiunilor băncii a fost de 2135 lei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.13 19:10 Dumitru
    De ce asa sa face statu? Nu este cinstit, de loc!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.