Finanţe

PREMIERUL PAVEL FILIP SUSŢINE CĂ ÎN ACEST AN MOLDOVA VA PRIMI DOUĂ TRANŞE DIN ASISTENŢA MACROFINANCIARĂ OFERITĂ DE UE

10 mai, 2018

Prim-ministrul Pavel Filip este convins că în acest an Moldova va primi două tranşe din asistenţa macrofinanciară de 100 mil. euro, oferită de Uniunea Europeană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru agenţia „Moldpres”, vorbind despre rezultatele vizitei sale de săptămâna trecută la Bruxelles.

„Comisarul Johannes Hahn a precizat că alocarea asistenței macrofinanciare depinde de funcționarea în plină capacitate a Agenției Naționale de Integritate, de adoptarea unui buget suplimentar pentru activitatea instituțiilor anticorupție și de raportul FMI asupra acordului stand-by aflat în derulare”, a spus Filip.

El a subliniat că Guvernul are „o relație care decurge foarte bine cu FMI, rezultatele sunt cele așteptate, așa că în iunie ne așteptăm la o evaluare pozitivă în cadrul Consiliului de directori al FMI”.

„Cât despre celelalte două măsuri, Guvernul va asigura implementarea lor rapidă, pentru a arăta încă o dată că lupta anticorupție are toată susținerea din partea Executivului. De altfel, obiectivul nostru este ca, până la sfârșitul sesiunii parlamentare, să avem îndeplinite toate condiționalitățile pentru toate trei tranșe din asistența macrofinanciară, nu doar pentru prima. Sunt optimist că, din punct de vedere strict al calendarului administrativ, primele doua tranșe vor veni anul acesta”, a evidenţiat premierul.

Potrivit lui, autorităţile vor face tot posibilul pentru a obţine şi a treia tranşă, dar aceasta, cel mai probabil, va ajunge după alegeri.

„Continuăm să lucrăm la implementarea măsurilor și în mod cert banii europeni vor veni. Aceștia vor fi importanți pentru creșterea economiei prin investiții publice eficiente și pentru o mai bună funcționare a statului”, a spus Filip.

El consideră că în ultimii doi ani Moldova a înregistrat „rezultate semnificative în lupta anticorupție”.

„Declarația comună după întâlnirea Consiliului de Asociere menționează aspecte precum legea împotriva spălării banilor și reforma mai amplă a instituțiilor din zona justiției. Vom oferi suportul administrativ și financiar pentru ca noile instituții să fie întru totul operaționale, este un aspect pe care îl luăm în serios la Guvern și constituie una din priorități. În ceea ce privește legea electorală, am prezentat măsurile luate de Guvern și de Parlament, precum și dimensiunea politică evidentă care există în astfel de decizii. Cele mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția au fost implementate, cadrul legislativ este unul corect și incluziv și sper ca partidele să se concentreze pe prezentarea unor proiecte politice demne de cetățenii acestei țări”, a menţionat premierul.

După cum a informat anterior INFOTAG, chestiunea privind acordarea asistenţei macrofinanciare europene în valoare de 100 mil. euro pentru Moldova se discută de aproape un an şi jumătate. Se presupunea că asistența va fi oferită în anii 2017-2018. Din această sumă, 60 de milioane trebuie primite sub formă de împrumut și 40 de milioane – sub formă de granturi. Decizia de acordare a asistenței a fost aprobată în ianuarie 2017 de către Comisia Europeană, la 12 aprilie a fost aprobată de către statele membre UE la nivelul ambasadorilor, iar la 5 iulie – de către Parlamentul European. Cu toate acestea, acordarea asistenței a fost amânată, deoarece Parlamentul Moldovei a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE și a decis să treacă la sistemul electoral mixt.

Ulterior, Uniunea Europeană a înaintat noi condiții, înăsprind condiţiile pentru acordarea asistenței, inclusiv condiţii de natură politică. Pentru acordarea asistenței, au fost înainatte 28 de condiții. Autoritățile moldovenești susțin că au respectat pe deplin cele 10 condiții pentru acordarea primei tranșe. Prim-ministrul Pavel Filip a declarat anterior că prima tranșă va fi primită până la sfârșitul anului trecut, apoi în martie 2018.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.