Finanţe

UN CONSORȚIU INTERNAȚIONAL ESTE DISPUS SĂ CUMPERE PESTE 41% DIN ACŢIUNILE MOLDOVA AGROINDBANK

11 mai, 2018

Un consorțiu internațional, format din o instituție financiară internațională și două fonduri străine de investiții directe, este dispus să cumpere 41,09% din acţiunile Moldova Agroindbank (MAIB) în conformitate cu legislaţia RM privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Băncii Naţionale, BNM a informat despre această cerere Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), care, la rândul său, a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori.

Comitetul susţine că Moldova-Agroindbank este o bancă de importanță sistemică și au expirat mai mult de trei luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv ca urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.

În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzute de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători, care au primit permisiunea prealabilă a Bănci Naționale a Moldovei. Procedura respectivă nu afectează activitatea băncii.

După cum a informat anterior INFOTAG, MAIB este cea mai mare instituție financiară din Moldova. În anul 2017, portofoliul său de credite a depășit 11 mlrd. lei, fiind cu 217 mil. lei mai mult decât în 2016 şi având o cotă de piață de 32,2%. Volumul depozitelor a crescut într-un cu 14%, până la 17,6 mlrd. lei (cota băncii pe piață a fost de 29,3%). Profitul net al MAIB a constituit 458,1 mil. lei, cu o cotă de piață de 30,9%. La sfârșitul anului, activele băncii au ajuns la 22,1 mlrd. lei, cu o cotă de piață de 27,8%, iar capitalul a constituit 3,6 mlrd. lei, cu o cotă de piață de 26,8%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.