Finanţe

MOLDOVA ŞI JAPONIA VOR SEMNA UN ACORD PRIVIND ASISTENȚA ADMINISTRATIVĂ RECIPROCĂ

22 mai, 2018

Republica Moldova şi Japonia vor semna un acord interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă. Prevederile documentului ce ţin de schimburile de informații în domeniul vamal au fost discutate în ajun de către directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, şi Ambasadorul Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Serviciului Vamal, proiectul acordului a fost deja aprobat de Guvernul RM, fiind ulterior transmis spre examinare părții japoneze.

Scopul acordului este asigurarea securității economice a statelor semnatare și dinamizarea relațiilor comerciale dintre acestea. Prin urmare, documentul are menirea de a contribui la aplicarea corectă a legislației vamale, inclusiv prin prevenirea, investigarea şi combaterea fraudelor vamale.

Potrivit lui Vitalie Vrabie, intensificarea schimburilor de informații dintre cele două țări este determinată de creșterea continuă a volumului exporturilor destinate piețelor japoneze. Datele statistice arată o majorare, pentru anul 2017, a livrărilor către Japonia cu 32%, comparativ cu anul 2016, iar valoarea mărfurilor exportate s-a cifrat la $1,090 mlrd. SUA.

„Creșterea schimburilor comerciale condiționează și necesitatea unei mai bune securizări a tranzacțiilor operate, prin urmare, acest document va constitui unul dintre acele instrumente care ne va ajuta să profilăm și să prevenim eventuale riscuri de fraudare”, a subliniat el.

Necesitatea încheierii respectivului acord a fost și menționată și de către Masanobu Yoshii, care și-a exprimat disponibilitatea susținerii, în continuare, a tuturor acțiunilor orientate spre dezvoltarea cooperării vamale dintre Republica Moldova și Japonia.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.22 13:37 Stanislav
    Numai un milion de dolari SUA, mama mia, de ce asa de putin?
  2. 2018.05.22 13:38 Boris
    In Japonia noi putem sa exportam si fructe uscate nu numai vinurile.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.