Finanţe

JUDECĂTORIA BUIUCANI A SUSPENDAT DECIZIA ANRE PRIVIND MAJORAREA PREŢURILOR LA CARBURANŢI LA CÂTEVA ORE DUPĂ CE ACEASTA A FOST LUATĂ

13 iunie, 2018

Judecătoria Buiucani a suspendat decizia Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea preţurilor la carburanţi la câteva ore după ce aceasta a fost luată. După cum a informat anterior INFOTAG, decizia a fost atacată în instanţa de judecată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii şi Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței.

Cele două instituţii consideră că ordinul ANRE a fost emis contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere.

Ministerul a amintit că, potrivit legii, şedinţele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public.

Marţi, ANRE a luat hotărârea să majoreze preţurile la benzină cu 34 de bani litru, până la 19,49 lei, iar la motorină – cu 32 bani, până la 17,41 lei. Această decizie a fost anulată de instanță seara, dar nici consumatorii şi nici operatorii de piață nu au fost informați despre aceasta. Prin urmare, în conformitate cu regulamentul aprobat de ANRE, la miezul nopții, prețurile la benzinării au fost ridicate.

Corespondentul INFOTAG a aflat că pe parcursul zilei de miercuri operatorii urmează să pună prețurile vechi. La fel s-a întâmplat şi acum două săptămâni, când prețurile au fost valabile timp de două zile, pe 30 și 31 mai. Apoi ANRE și-a anulat decizia de majorare a prețurilor după intervenţia premierului Pavel Filip.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.