Finanţe

CONDUCEREA MOLDOVA AGROINDBANK A SCOS LA VÂNZARE 41,09% ACŢIUNI NOU-EMISE

11 iulie, 2018

Conducerea celei mai mari bănci din ţară, Moldova Agroindbank (MAIB), a scos din nou la vânzare cele două pachete de acţiuni nou-emise: 36 605 acţiuni la preţul de 1064,02 lei fiecare şi 389 760 acţiuni la preţul de 1 054,71 lei per acţiune cu valoarea nominală de 200 lei. Licitaţia de vânzare în pachet unic în mărime de 41,09% va avea loc în perioada 18-23 iulie 2018.

După cum a informat anterior INFOTAG, dorinţa de a cumpăra acest pachet de acţiuni şi-a manifestat-o consorţiul de investitori străini, format din BERS şi două fonduri de investiţii – Invalda INVL (Lituania) şi Horizon Capital (SUA). Guvernul, în persoana Agenţiei Proprietăţii Publice, a semnat cu consorţiul un precontract, potrivit căruia, acesta va cumpăra de la Agenţia acest pachet de acţiuni ale MAIB.

Această procedură prevede că, la licitație, cele 41,09% din acțiuni vor fi achiziționate de Agenția Proprietății Publice, care va putea deţine aceste acțiuni timp de maxim 90 de zile. În această perioadă, Agenția trebuie să organizeze o licitație pentru a vinde aceste 41,09% acțiuni.

Procedura de răscumpărare a celor 41,09% acţiuni ale MAIB de la Agenția Proprietății Publice prevede participarea la licitație şi a altor potențiali investitori care doresc să achiziționeze acest pachet, dacă au permisiunea Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Pachetul va fi acordat celui care va oferi cel mai mare preț pentru acesta.

Dacă la licitația pentru vânzarea celor 41,09% acțiuni Agenția Proprietății Publice nu va primi oferte de la alți investitori, atunci acţiunile trebuie să le cumpere consorțiul de investitori care a semnat precontractul în acest sens.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, unul dintre acţionarii MAIB a spus că, odată cu vânzarea acestui pachet de acţiuni, la Moldova Agroindbank începe o nouă epocă de dezvoltare.

„Împreună cu investitorii străini vom continua dezvoltarea stabilă și dinamică a MAIB, păstrând în același timp poziția de lider pe piața serviciilor bancare din Moldova. Acum, în acest scop, banca noastră va avea toate componentele necesare, inclusiv acționari transparenți și un management corporativ de înaltă calitate”, a spus sursa.

INFOTAG precizează: BNM a blocat pachetele de acţiuni în mărime de 41,09% ale MAIB din cauza că „acţionarii au acţionat concentrat”. Autoritatea de reglementare le-a propus proprietarilor să vândă acțiunile în termen de 90 de zile altor investitori care vor avea permisiunea BNM. În prescripţia acordată emitentului, BNM a obligat MAIB să anuleze aceste acțiuni, în cazul în care acestea nu vor fi vândute de proprietarii lor în decurs de 90 de zile. Când această perioadă a expirat, iar acțiunile nu au fost vândute, emitentul le-a anulat şi a emis o emisiune suplimentară şi a plasat acţiunile spre vânzare pe piața reglementată, la prețul stabilit de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.11 17:00 Ana
    La sfirsit pachetul sa fie vindut!
  2. 2018.07.11 17:03 Alexei
    Principal pentru investitorii straini este ca pret nu a fost schimbat.
  3. 2018.07.11 17:04 Viorel
    De ce dl Plahotniuc este de acord cu asa pret mic? Numai 1 064 de lei, mama mie!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.