Finanţe

PESTE 90% DIN BANII FURAȚI DIN BĂNCI AU FOST IDENTIFICAȚI, IAR AUTORITĂŢILE SE OCUPĂ DE RECUPERAREA LOR – ANDRIAN CANDU

18 septembrie, 2018

Peste 90% din banii furați din sistemul bancar al Moldovei au fost identificați, iar autorităţile urmează să se ocupă de recuperarea acestora, a declarat preşedintele Parlamentului,Andrian Candu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în cadrul discuțiilor organizate la Washington de Atlantic Council, consacrate reformelor din Moldova, speakerul a spus că, „după marile speranțe care au apărut în societate după anul 2009, a urmat o lovitură legată de criza bancară, care a avut un impact negativ asupra tuturor domeniilor de dezvoltare a Moldovei”.

„Prin urmare, Guvernul, care și-a început activitatea în ianuarie 2016, a fost însărcinat să stabilizeze situația, să restabilească încrederea în autorități și în instituțiile statului și să îmbunătățească sectorul bancar. Referitor la ancheta privind furtul miliardului, trebuie remarcat faptul că au fost deschise 45 de cauze penale, în care apar 55 de persoane. Majoritatea banilor furați au fost identificaţi, iar acum trebuie să asigurăm revenirea acestora în economia Moldovei”, a spus speakerul.

Comentând poziția primarului de Orhei, Ilan Şor, și implicarea sa în criza bancară, Candu a subliniat că „în Republica Moldova, un om nu poate fi pus la închisoare doar după decizia primei instanţe de judecată”.

„Conform legislației Republicii Moldova, ca și în alte țări europene, prima decizie nu este executorie. Trebuie să existe o a doua, a Curţii de Apel. În caz contrar, vom fi blamați și vom pierde la Curtea pentru Drepturile Omului, pentru că am încălcat Articolul 7”, a spus Candu.

„Poate nici mie nu îmi place de domnul Ilan Șor și ceea ce face el și cum se promovează. Dar aceasta nu înseamnă că trebuie să schimbăm legislația din cauza lui”, a declarat el.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.18 19:04 Stas
    Trei scenarii pentru Moldova nu sunt reala, ei nu corespynd realitatea in Moldova.
  2. 2018.09.19 18:40 Fima
    Asa impresie ca dl Candu facein SUA furor.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.