Finanţe

BNM A PRELUNGIT CU TREI LUNI VÂNZAREA PACHETULUI DE 63,89% DE ACȚIUNI ALE MOLDINDCONBANK

17 octombrie, 2018

Banca Națională a Moldovei (BNM) a prelungit cu trei luni vânzarea pachetului de 63,89% din acțiunile nou emise ale Moldindconbank (MICB). Această decizie a fost luată de autoritatea de reglementare la încheierea celei de-a doua licitații pentru vânzarea acestui pachet, care a avut loc între 16 iulie și 16 octombrie.

După cum a informat anterior INFOTAG, acest pachet a fost emis în schimbul acţiunilor anulate în acelaşi volum care aparținea acționarilor MICB, ale căror acțiuni BNM le-a recunoscut drept „concentrate”. Prin blocarea acțiunilor, BNM a stabilit o perioadă de 90 de zile, în care acționarii „netransparenți” urmau să vândă acțiunile unui investitor care a primit permisiunea autorității de reglementare să le cumpere. În paralel, autoritatea de reglementare a introdus administrarea externă în cadrul MICB, numindu-l vicepreședintele BNM, Aurel Cincilei, în calitate de administrator al băncii.

Comitetul de conducere al Moldindconbank efectuează procedura de vânzare a acțiunilor nou emise în conformitate cu noua lege privind activitatea bancară, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Conform legii, MICB a organizat o licitație, în cadrul căreia a selectat o companie internațională care să stabilească prețul acțiunilor. În cadrul evaluării, costul unei acțiuni a MICB a fost stabilit de 239,5 lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, BNM poate prelungi termenul de vânzare a acţiunilor MICB de trei ori a câte trei luni, având în vedere că legea stipulează că acţiunile trebuie să fie vândute în decurs de un an. Dacă în această perioadă pachetul nu va fi vândut sau dacă BNM decide să nu prelungească termenul de vânzare, atunci emitentul le poate vinde „cu amănuntul” timp de şase luni.

În această perioadă, acţiunile sunt scoase la vânzare în fiecare lună, reducând de fiecare dată prețul cu 10%, 15%, 25% și 30% sau mai mult, dar numai cu permisiunea BNM.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.17 16:40 Anton
    Pina chind investitorul nu este gata ca sa prelua activ de la MICB.
  2. 2018.10.17 16:41 Galina
    Acum dl Cincilei poate sa declara cu toate siguranta ca activ MICB este sanatos!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.