Finanţe

PREŞEDINTELE RECEP TAYYIP ERDOGAN: PE PIAŢA MOLDOVEI VOR INTRA DOUĂ BĂNCI TURCE – ZIRAAT BANK ŞI HALKBANK

18 octombrie, 2018

Două bănci din Turcia cu capital de stat şi-au manifestat dorinţa de a-şi deschide reprezentanţe în Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat la Chişinău preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a menţionat că aceasta se va întâmpla „foarte curând, fiind vorba de băncile Ziraat Bank şi Halkbank”.

„Vă asigur că una sau chiar ambele bănci îşi vor deschide în curând sucursale în Moldova”, a spus șeful statului turc, exprimându-și speranța că acestea „vor activa în folosul poporului moldovenesc”.

Surse de încredere din sectorul bancar au comunicat reporterului agenţiei INFOTAG că una din posibilele opțiuni pentru intrarea băncilor turce pe piața moldovenească este deschiderea în Moldova a unor filiale.

„Venirea lor ar putea fi realizată mult mai simplu, mai practic și, cel mai important, mai eficient, prin achiziționarea unei instituții financiare deja existente în Moldova, care deţine licența Băncii Naționale, oficii și sucursale în țară”, a spus interlocutorul agenției.

Acesta consideră că o variantă mai practică şi mai eficientă pentru intrarea băncilor turce pe piaţă ar fi cumpărarea pachetului de 63,89% din acţiunile Moldindconbank (MICB), ale cărui acţiuni sunt scoase la vânzare pe piaţa publică.

În opinia sa, băncile vor trebui să mai aștepte cu achiziționarea activelor MICB, pentru ca mai întâi emitentul să scoată pachetul de acțiuni la vânzare de trei ori la prețul de 239,50 lei per acţiune, după care legislația Moldovei permite vânzarea lunară a acțiunilor, iar fiecare etapă prevede reducerea prețului cu 10%, 15%, 20%, 25% şi ultima oară cu 30%.

„Potrivit aceleiași scheme, poate fi achiziționată orice altă bancă din Moldova, ai cărei acționari vor considera oportun să o vândă, ceea ce este destul de actual pentru mai multe instituții financiare cu o cotă mică de piață”, a spus sursa. În același timp, aceasta nu exclude că ar putea fi vorba și de achiziționarea unui activ al Societe Generale, care și-a anunțat intenția de a vinde active bancare din Balcani și din Europa de Est.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.