Finanţe

ORGANIZAŢIILE NEGUVERNAMENTALE ÎNDEAMNĂ MINISTERUL FINANŢELOR SĂ CONTINUE DEZVOLTAREA SISTEMULUI MTENDER

18 decembrie, 2018

Mai multe organizaţii neguvernamentale îndeamnă Ministerul Finanţelor să continue dezvoltarea sistemului electronic de achiziţii MTender.

Potrivit agenției INFOTAG, în apelul către minister se menţionează că „MTender este practic o revoluție în sistemul național de achiziții publice. Ca și orice alt sistem electronic, nu este perfect și necesită a fi îmbunătățit și actualizat continuu. Însă, în momentul lansării, acesta oferă acces la informațiile referitoare la întreg ciclul unei proceduri de achiziție publică, la un click distanță.”

„Suntem conștienți că sistemul MTender nu reprezintă cheia pentru eliminarea corupției, adânc înrădăcinată în sistemul de achiziții, însă, cu siguranță, este o oportunitate excelentă pentru ca achizițiile publice să devină transparente și să iasă de sub sigla ”secret comercial”. Totodată, sistemul oferă oportunități semnificative pentru mediul de afaceri. Astfel, operatorii economici nu mai investesc efort, timp și resurse în vederea depunerii ofertelor sub format de hârtie la autoritatea contractantă, pentru participarea la ședința de deschidere a ofertelor, sau pentru clarificările necesare care au devenit, la fel, publice. Actualmente, prin intermediul MTender, agenții economici au posibilitatea să participe simultan la mai multe proceduri de achiziție care se desfășoară în diferite colțuri ale țării, care nu necesită contact fizic cu autoritățile, ceea ce reduce semnificativ riscurile de corupție”, susţin reprezentanţii societăţii civile.

Autorii apelului îndeamnă Ministerul Finanţelor „să asigure funcționarea deplină a sistemului MTender, inclusiv prin ajustarea continuă a cadrului legal și normativ-secundar la funcționalitățile MTender cât mai curând posibil, identificând toate divergențele existente”.

Apelul este semnat de 16 organizaţii neguvernamentale, inclusiv de Institutul de Politici Publice, Centrul Analitic Independent Expert-Grup, IDIS „Viitorul”, Centrul pentru Politici și Reforme, Promo-LEX, ADEPT, Transparency International Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.