Finanţe

O MISIUNE A FMI VA SOSI SĂPTĂMÂNA VIITOARE LA CHIŞINĂU PENTRU A SE INFORMA DESPRE EVOLUŢIILE ECONOMICE DIN MOLDOVA

25 martie, 2019

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, se va afla în perioada 25-29 martie într-o vizită de lucru la Chişinău.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat reprezentantul permanent al FMI în RM, Volodymyr Tulin, care precizează că "copul misiunii este de "a actualiza informaţia privind evoluţiile economice recente şi de a discuta politicile promovate de autorităţi pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi bugetar-fiscale".

Potrivit lui, astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a FMI când este vorba de ţările ce au programe susţinute de FMI".

Ultima misiune a FMI, condusă de Ruben Atoyan, s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova în septembrie 2018. Experţii Fondului s-au informat despre situaţia macroeconomică şi au purtat discuţii privind politica bugetar-fiscală, politica monetară şi alte politici relevante, în contextul programului existent.

La finele vizitei s-a convenit ca misiunea FMI să menţină un dialog activ cu autorităţile Moldovei în contextul îndeplinirii programului finanţat de FMI.

"Am discutat cu autorităţile executarea bugetului pentru anul 2018, planurile legate de bugetul pentru anul 2019 şi implementarea reformelor în sectorul financiar. De asemenea, am discutat şi pachetul legislativ ce prevede un şir de iniţiative fiscale, amnistia de capital şi amnistia fiscală, aprobate recent, inclusiv necesitatea unor măsuri pentru consolidarea guvernanţei, îmbunătăţirea disciplinei fiscale, asigurarea în continuare a stabilităţii finanţelor publice şi reducerea caracterului regresiv al sistemului fiscal", a declarat la încheierea vizitei şeful misiunii.

INFOTAG precizează: Programul pe trei ani al autorităţilor Moldovei, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanţat prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Scopul acestora este de a susţine programele de reforme economice şi financiare în Moldova. În cadrul acestui program, Moldova a obţinut acces la resursele Fondului în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), sumă echivalentă cu circa $178,7 mil. Din această sumă, BNM şi Guvernul au primit deja peste $115 mil. Se preconiza ca noua tranşă să fie acordată în această primăvară.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.25 10:37 Elena
    Ei trebue sa pune accente corecte, socialistii vor prea mult.
  2. 2019.03.25 10:38 Stas
    Cu FMI noi suntem mai siguri, mult mai siguri, spun eu.
  3. 2019.03.25 10:40 Maria
    Moldova are Memorandum cu FMI care trebue sa fie indeplinit la 100%.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.