Finanţe

​PREŞEDINTELE CNPF: ÎN PLAN CALITATIV, SITUAȚIA PE PIAȚA DE CREDITARE NEBANCARĂ SE ÎMBUNĂTĂȚEȘTE

02 mai, 2019

În plan calitativ, situația pe piața de creditare nebancară se îmbunătățește, susţine președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Valeriu Chiţan.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la interviul său pentru ziarul „Logos-Press”, retragerea de pe piață a celor mai mici companii nu a avut niciun efect semnificativ asupra situației de pe piaţă sau asupra indicatorilor statistici ai stării acesteia.

„Procesul de restructurare a sectorului este însoțit de o reducere a numărului de participanți ce activau anterior pe piață. Primele șase luni de muncă în condițiile legislației noi sunt apreciate pozitiv atât de participanții pieței, cât și de autoritatea de supraveghere, reprezentată de CNPF”, a spus Chiţan.

Potrivit lui, următorii paşi ai CNPF reprezintă măsuri concrete pentru implementarea unei supravegheri eficiente a sectorului în general și a fiecărei organizații individuale în particular.

„În rezultat, trebuie să ne asigurăm că toți participanții respectă regulile prudenţiale și standardele fireşti pentru o piață civilizată. Aceasta va fi garanţia creării unor condiții adecvate pentru accesul populaţiei la serviciile financiare. Considerăm că este necesar să fie atins un alt nivel de relații între creditori și debitori. Acestea ar trebui să fie responsabile, previzibile și transparente”, a remarcat președintele autorității de reglementare a pieţei de capital a Moldovei.

Potrivit CNPF, activele curente ale organizațiilor nebancare de credit au depășit 7,5 mlrd. lei, fiind cu 38% mai mult decât în anul 2017. Portofoliul de credite și leasing a constituit 6,4 mlrd. lei (+40%). Valoarea medie a creditelor a fost de 14,2 mii lei. Profitul net pentru anul 2018 a fost de 689,3 mil. lei (+29%), iar capitalul propriu a ajuns la 2,52 mlrd. lei (+27,6%). Rentabilitatea capitalului propriu a fost de aproximativ 30%. Numărul de clienți ai pieței de împrumuturi nebancare în anul 2018 a crescut cu 150 mii, până la 454 mii de persoane juridice și persoane fizice.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, după finalizarea primei etape a restructurării, piața de creditare nebancară a scăzut aproape cu o treime. La data de 1 aprilie, 140 de companii aveau dreptul să se ocupe de activități de creditare nebancară profesională și leasing financiar, în conformitate cu Legea privind instituțiile de creditare nebancară, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2018. În această perioadă, aproape 10 organizații de creditare şi-au sistat benevol activitatea. În același timp, peste 30% dintre companiile de microfinanțare și leasing nu au îndeplinit noile cerințe și nu au prezentat documentele necesare pentru înregistrare în registrul CNPF.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.02 17:04 Victor
    Reglamentarea sa freneaza afacerea, este pentru toti evudent si clar lucru.
  2. 2019.05.02 17:09 Stanislav
    Dl Chitan Valeriu trebue sa reformeaza pita financiara da cu mare atentia si incet!!!
  3. 2019.05.02 18:07 Stanislav
    Acum dl Chitan intalege ca CNPF - asta nu ministeru de finante< comisia este o alta institutie in tara...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.