maib_esspreso

Finanţe

VLAD FILAT ESTE DISPUS SĂ COOPEREZE CU COMISIA DE INVESTIGARE A MILIARDULUI FURAT

25 iunie, 2019
<mt_str50>

Fostul premier al Moldovei, Vlad Filat, este dispus să coopereze cu comisia specială a Parlamentului, creată pentru investigarea miliardului furat din sistemul bancar al RM la sfârşitul anului 2014.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a spus luni, în cadrul şedinţei de judecată, şi a promis că „va fi deschis în comunicarea cu membrii comisiei”.

Filat consideră că președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, „nu a fost politician”. El a reamintit că Plahotniuc a plecat deja de trei ori și poate reveni.

Între timp, instanța a respins cererea avocaţilor lui Filat de recuzare a completului de judecători în dosarul său. Avocații consideră că unii dintre membrii săi nu pot fi imparțiali. Potrivit apărării, prejudiciul cauzat de furtul a 5,5 mil. euro, imputat lui Filat, a fost cauzat de firmele deținute de Ilan Şor.

După cum a informat anterior INFOTAG, Vlad Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de detenţie cu confiscarea averii şi interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de cinci ani. De asemenea, el a fost amendat cu 60 mii lei ($3 mii). El a fost acuzat de corupţie, trafic de influenţă, luare de mită în valoare de $250 mil. de la omul de afaceri Ilan Şor, care a fost arestat cu câteva zile înainte de pronunţarea sentinţei. Procurorii au cerut 19 ani de închisoare, considerând că sentinţa este prea blândă, iar avocaţii susţin că Filat este nevinovat şi trebuie eliberat.

Procurorii au expediat în instanţa de judecată al doilea dosar penal împotriva lui Filat la mijlocul lunii ianuarie. El este acuzat că din banii furaţi de la Banca de Economii a achitat pentru serviciile unei companii americane de lobby suma de 12,8 mil. lei. Procurorii au calificat acest lucru drept „spălare de bani în proporții deosebit de mari”. Dacă Filat va fi găsit vinovat, el riscă încă 10 ani de închisoare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.