Finanţe

GUVERNUL A SOLICITAT FMI SĂ PRELUNGEASCĂ PROGRAMUL DE TREI ANI PÂNĂ ÎN MARTIE 2020

10 iulie, 2019

Misiunea FMI și autoritățile Moldovei au ajuns la un acord la nivel de experți în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului de reforme economice, susținut de FMI.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al reprezentanţei permanente a FMI în RM, Misiunea a sprijinit solicitarea autorităţilor Moldovei de a prelungi Programul până în martie 2020 pentru a-l putea finaliza cu succes.

„Autoritățile Republicii Moldova au înregistrat progrese în consolidarea politicilor macroeconomice, eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar și îmbunătățirea cadrului de guvernanță şi celui de supraveghere. Menținerea ritmului de implementare a reformelor, protejarea cheltuielilor prioritare pentru reducerea sărăciei și investiții publice, precum și întreprinderea unor măsuri decisive pentru combaterea corupției și recuperarea mijloacelor sustrase de pe urma fraudei bancare din anul 2014 vor fi esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

Acord la nivel de experți se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de Directori Executivi. Subiectul ar putea fi dezbătut în septembrie 2019, cu condiția implementării de către autorități a acțiunilor prealabile convenite, menite să asigure sustenabilitatea finanțelor publice, îmbunătățirea disciplinei fiscale și înregistrarea progreselor în reabilitarea sectorului financiar-bancar.

Experții FMI au ajuns la un acord în privința măsurilor bugetar-fiscale necesare pentru a neutraliza devierile de la politicile convenite cauzate de adoptarea pachetului de inițiative fiscale, amnistiei capitalului și amnistiei fiscale, care au subminat obiectivele programului și au dus la creșterea presiunilor asupra bugetului de stat. Autoritățile planifică să aprobe o rectificare adecvată a bugetului pentru anul 2019, în vederea reducerii vulnerabilităților bugetar-fiscale, fără a fi prejudiciate cheltuielile sociale prioritare.

„Politica monetară trebuie să se axeze în continuare pe obiectivul menținerii stabilității prețurilor. În luna iunie, Banca Națională a Moldovei a majorat într-o manieră adecvată rata de bază, ca răspuns la accentuarea presiunilor inflaționiste. BNM trebuie să fie pregătită să întreprindă măsuri suplimentare, așa încât să apropie inflația de ținta de 5%. Strategia BNM de a a permite o mai mare flexibilitate a ratei de schimb a monedei naționale - cu intervenții care se limitează doar la atenuarea volatilității excesive - va conduce la consolidarea credibilității regimului de țintire a inflației”, se arată în comunicat.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.10 15:22 Zosim
    Este bine! Toti trebue sa stie ca fara intalegerea cu FMI noi nu putem sa primim banii de la UE daca in guvern sta 10 Sandu, da nu numai una.
  2. 2019.07.10 15:25 Serafim
    In starea financiara RM, noi fara FMI nu putem sa facem nimic...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.