Finanţe

PARLAMENTUL MOLDOVEI A INTERZIS ACTIVITATEA MAGAZINELOR DUTY FREE ÎN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

19 iulie, 2019

Parlamentul Moldovei a abrogat don Codul vamal mai multe prevederi pentru a interzice activitatea magazinelor duty free în regiunea transnistreană. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat vineri, în lectură finală, cu voturile a 80 de deputaţi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, prezentând proiectul de lege, ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a menţionat că, în primele cinci luni ale anului curent, prin magazine duty free din regiunea transnistreană au fost vândute circa 1 miliard de țigări. O cantitate similară de țigări au fost importate în Moldova în prima jumătate a acestui an.

„De fapt, volumul vânzărilor în cele trei magazine duty free din regiunea transnistreană este egal cu volumul total al pieței de consum din Moldova. Prin urmare, acesta este un proiect de lege foarte important și urgent, pentru votarea căruia, din păcate, a fost nevoie de patru ani (documentul a fost înregistrat în Parlament în 2015 – „I.”). În pofida insistenţei partenerilor externi de dezvoltare, clasa politică nu a încercat să abroge prevederile în cauză, care provoacă contrabandă și venituri ilegale, folosite pentru a finanța anumite grupuri de interese”, a menționat ea.

Deputatul democrat Andrian Candu a menționat că ar vrea ca „vânzările legale ale acestui agent economic (magazinele duty free – „I.”) să fie cu mult mai mari, inclusiv 3 miliarde de țigări, pentru că aceasta presupune venituri de pe care se iau impozite mari”.

Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, consideră că, în această situație, „lucrurile trebuie spuse pe nume: este vorba despre crima organizată și finanțarea ei”, deoarece aceste magazine generează sume mari de numerar, „care circulă în paralel cu economia oficială”.

„Bugetul Uniunii Europene pierde anual 500 de milioane de euro din cauza contrabandei cu țigări prin Moldova”, a spus el.

Potrivit preşedintelui Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, numai în perioada anilor 2012-2019, compania (deţinătoare a magazinelor duty free – „I.”) a avut o cifră de afaceri de 2,8 mlrd. lei, primiţi din mărfuri care au fost ilegale în proporţie de 75%.

Vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban, a spus că banii murdari și contrabanda în contextul criminalității transfrontaliere dăunează imaginii țării, ceea ce subminează încrederea și reduce capacitatea statului de a atrage investiții străine.

„O asemenea crimă nu s-ar fi putut întâmpla fără ajutor. Pentru acest lucru este responsabil cineva din Parlament, deoarece nu numai domnul Ilan Şor (președintele Partidului Şor – „I.”) și alții au găsit limbă comună referitor la ce modificări sunt necesare, dar amendamentele au fost adoptate aici în Parlament. Cineva este complice la acest lucru, mulți dintre ei se află acum în sală”, a spus el.

Potrivit lui, în contrabandă au fost implicate şi persoane din alte organe ale statului, de la Ministerul Finanțelor până la Serviciul Fiscal.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.